Ministrul Sanatatii aduce in imediata atentie a milioane de romani 2 declaratii oficiale de ultim moment, Alexandru Rafila incercand sa vorbeasca despre solutiile pe care le cauta pentru a impiedica redirectionarea pacientilor din spitalele publice catre spitalele private, o problema tot mai mare in ultima perioada.
Ministrul Sanatatii vorbeste deasemenea despre protejarea corpului medical in situatiile in care nu exista probleme in ceea ce priveste culpa acestora cand isi desfasoara actul medical, Alexandru Rafila vorbind in mod deschis despre ceea ce trebuie sa se intample pentru ca lucrurile sa intre pe un fagas mult mai normal.
“Să nu uităm, de exemplu, că medicii de familie sunt operatori privaţi şi trimitem pacienţii la medicul de familie chiar dacă sunt operatori privaţi. Lucrăm la o strategie care să limiteze acest lucru, nu ştiu dacă o să putem să o eliminăm. O să încercăm să facem lucrurile aplicat şi într-un mod care responsabilizează medicii.
Cred că ar trebui făcută o declaraţie pe propria răspundere a medicilor care lucrează în instituţiile publice privind acest aspect, că nu direcţionează pacienţi. Trebuie stabilite şi nişte sancţiuni care să poată să fie aplicate. Pe de altă parte, şi asta o să o introducem curând în criteriile de performanţă ale managerilor, este vorba despre modul în care este respectat programul de lucru în spitalele publice.
Pentru că unii medici care lucrează într-un spital public trebuie să desfăşoare activitate de cel puţin şase ore, iar completarea până la şapte ore se face prin serviciul de gardă. Lucrăm la acest lucru. Aş vrea să discutăm puţin despre încredere, despre încrederea în corpul medical, despre încrederea în sistemul sanitar şi despre ceea ce se întâmplă în această perioadă, care beneficiază, în ghilimele, de campania electorală.
Adică, corpul medical este adus într-o zonă care nu este a lui, zona politică de multe ori, şi diverse dezbateri, dispute de natură electorală – şi nu o să mă auziţi nominalizând vreun partid sau vreo persoană care face politică- dar noi trebuie să lucrăm pentru că încrederea oamenilor în corpul medical se traduce în încrederea oamenilor în sistemul de sănătate.
Si cred că ceea ce se întâmplă cu profesionişti din domeniul neurologiei dar şi din multe alte specialităţi medicale, respectiv aplecarea faţă de pacienţi, empatia cu care îşi tratează pacienţii, profesionalismul cu care îşi tratează pacientul merită toată aprecierea şi nu merită aducerea în derizoriu, prin diverse informaţii false, minciuni sau provocări.”