Comisia Europeana Anunta Alocarea catre Ucraina a unei Noi Transe de Ajutor Financiar

Comisia Europeana Anunta Alocarea Ucraina Noi Transe Ajutor Financiar

Comisia Europeana a anuntat in mod oficial astazi alocarea unei noi transe de ajutor financiar catre Ucraina, Ursula Von der Leyen spunand ca 1.5 miliarde de euro vor ajunge la tara invadata de catre rusi, pentru a o ajuta sa faca fata problemelor generate de catre razboi.

Comisia Europeana a transmis 4.5 miliarde de euro in matie catre Ucraina, iar asa vorbim despre 6 miliarde de euro transferati in 2024 tarii, iar cu aceasta suma, s-a ajuns la 98.5 miliarde de euro trimisi in Ucraina de la debutul razboiului si pana acum.


Astăzi, Comisia a plătit cea de-a doua tranșă de finanțare-punte excepțională către Ucraina în cadrul mecanismului pentru Ucraina, în valoare de 1,5 miliarde EUR. Plata urmează evaluării pozitive de către Comisie a condițiilor de politică convenite legate de reformele în domeniul justiției, combaterea spălării banilor, managementul finanțelor publice, mediul de afaceri și agricultură, precum și cerințele de raportare pentru a asigura utilizarea transparentă și eficientă a fondurile. O condiție prealabilă generală pentru sprijinul acordat în cadrul Facilității pentru Ucraina este respectarea mecanismelor democratice eficiente.

În martie, Uniunea a eliberat prima tranșă a finanțării punte excepționale, de 4,5 miliarde EUR. Cu plata de astăzi, UE a plătit 6 miliarde EUR Ucrainei pentru a sprijini stabilitatea macrofinanciară a țării de la intrarea în vigoare a Facilității pentru Ucraina la 1 martie. Sprijinul total acordat de UE Ucrainei și populației sale din februarie 2022 se ridică acum la 98,5 miliarde EUR.

Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a declarat: „Ucraina poartă o povară grea pe umerii ei pentru noi toți. Cele 1,5 miliarde de euro suplimentare pe care le acordăm astăzi vor asigura că Ucraina poate continua să mențină statul și serviciile de bază în funcțiune pentru populație, în timp ce luptă împotriva agresorului.

Vom lucra îndeaproape cu autoritățile ucrainene pentru a asigura punerea în aplicare a Planului pentru Ucraina, despre care mă aștept ca Consiliul să fie de acord rapid. Acest lucru va deschide calea pentru plăți regulate și previzibile în cadrul mecanismului de 50 de miliarde EUR pentru Ucraina. Europa rămâne unită și hotărâtă în sprijinul său pentru Ucraina.”