Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a criticat dur situația infrastructurii de termoficare a Bucureștiului, după ce zeci de mii de locuitori ai capitalei au rămas fără căldură și apă caldă din cauza unei avarii majore. „Este inadmisibil ca într-o mare capitală europeană, în anul 2024, să se întâmple așa ceva. Aceasta situație se datorează investițiilor insuficiente și ritmului lent de modernizare din partea Primăriei Generale”, a afirmat Burduja.
Sebastian Burduja a subliniat eforturile Ministerului Energiei de a lansa un fond de aproape 600 de milioane de euro pentru modernizarea rețelei, dar a relevat că Bucureștiul nu a pregătit niciun proiect concret în acest sens. Între timp, aproximativ 1600 de tone de apă caldă se pierd zilnic din cauza țevilor corodate.
Sebastian Burduja nu opreste critica doar la atat. „Ieri, primarul actual a refuzat să discute despre mandatul său, spunând că ‘nu este momentul potrivit’. Dacă nu acum, atunci când?”, a întrebat retoric Burduja, accentuând incapacitatea administrației locale de a gestiona crizele capitalei.
Sebastian Burduja a prezentat cinci soluții pe care le consideră vitale pentru îmbunătățirea serviciilor de termoficare și reducerea costurilor pentru bucureșteni. Reabilitarea rețelei de termoficare cu fonduri nerambursabile pentru eliminarea pierderilor de resurse.
Fuziunea ELCEN-Termoenergetica pentru eficiență sporită și facturi reduse. Conectarea directă a ELCEN la rețeaua Transgaz, reducând costurile exorbitante plătite de bucureșteni pentru distribuția gazelor. Modernizarea CET-urilor vechi de 50-60 de ani, cu fonduri ce totalizează aproape 700 de milioane de euro.
Implementarea energiei geotermale pentru termoficare, un proiect început în colaborare cu Departamentul Energiei din SUA. „Aceasta este viziunea mea pentru un București al viitorului – un oraș modernizat care își valorifică resursele eficient și responsabil”, a concluzionat Sebastian Burduja, invitând locuitorii să se alăture acestui plan ambițios.