Ministrul Educatiei transmite 2 anunturi oficiale de ultim moment privind elevii, aducand in imediata atentie a milioane de romani faptul ca a participat la deschiderea Olimpiadei Nationale de Limbi clasice, Ligia Deca vorbind mai jos despre importanta acestor tipuri de concursuri pentru tinerii din Romania.
Ministrul Educatiei a vorbit deasemenea si despre marea problema a dependetelor de diverse vicii in randul elevilor din toata Romania, spunand ca trebuie sa existe solutii pentru tratarea acestora, in contextul in care in scolile din Romania nivelul de violenta a crescut semnificativ in ultimii ani de zile.
“Tocmai am participat la deschiderea Olimpiadei Naționale de Limbi clasice – Greacă veche și Latină, ce se va desfășura zilele acestea la Timișoara. Aula Magna a Universității de Vest din Timișoara a găzduit începutul unei olimpiade care merită toată atenția pentru potențialul pe care-l are de a ne ajuta să nu ne uităm rădăcinile, să înțelegem marile civilizații pe care culturile contemporane s-au întemeiat și, mai ales, pentru potențialul transdisciplinar pe care îl are.
Mulțumesc Inspectoratului Școlar Județean Timiș pentru invitația de a deschide această olimpiadă. A fost un moment care mi-a adus nu doar bucuria de a fi alături de copii care fac performanță și de profesorii lor, ci și pe aceea de a retrăi o perioadă importantă din viață – cea petrecută în orașul natal, Constanța, în care sentimentul de apartenență la un spațiu multicultural este atât de puternic!
Mă bucur să mă aflu astăzi aici, la deschiderea unei olimpiade care nu cred că primește suficientă atenție pentru potențialul pe care îl are, de a nu ne uita rădăcinile, de a înțelege civilizațiile, marile civilizații pe care marile culturi contemporane s-au întemeiat și mai ales potențialul transdisciplinar pe care o astfel de un astfel de concurs îl are.
Eu m-am născut la Constanța, unde sentimentul de apartenență la un spațiu multicultural și totuși românesc înseamnă și faptul că în școală prindem puțină greacă, că prindem puțină limbă turcă, prindem de la colegii noștri aromâni, prindem chiar și un pic de rusă, un pic de bulgară. Și în același timp, școlile din Constanța păstrează predarea limbii latine ca o pază pentru tot ce înseamnă științe și, aș zice eu, și literatură.
Dacă nu tratăm cauzele unor fenomene negative, este foarte greu să sperăm că pe viitor ele nu vor mai exista Să știți că văd prea de prea multe ori în media sau în, mă rog, diferite cercuri sociale, incapacitatea de a citi numerale, limba latină sau de a citi în mod corect mottourile din diferite contexte, tocmai pentru că sunt în limba latină, nu mai vorbesc despre greaca veche.”