Ministrul Educatiei le vorbeste oficial profesorilor, elevilor si parintilor din toata Romania, despre o serie de actiuni pe care trebuie sa stie cum sa le puna in practica, Ligia Deca aducand in atentia lor marea problema a violentei din scolile Romaniei, una care afecteaza un numar foarte mare de tineri in fiecare an si care trebuie sa fie tinuta sub control cat mai ferm.
Ministrul Educatiei ofera mai jos sfaturi cu privire la modul in care trebuie sa fie tratate situatiile de acest gen, pentru ca elevii sa fie protejati cat mai bine, dar mai mult decat atat, Ligia Deca aduce din nou in atentia elevilor si parintilor faptul ca, elevii care au rezultate foarte bune la olimpiade, se pot bucura de echivalarea notelor la examenele nationale.
“Încrederea și respectul elevilor față de profesori sunt esențiale pentru existența unui mediu de învățare pozitiv și productiv. Menținerea acestui mediu presupune atenție, grijă și efort constant din partea tuturor. Strategii care vă pot ajuta să câștigați și să mențineți încrederea și respectul elevilor: Fiți autentici în interacțiunile cu elevii. Fiți deschiși și sinceri cu ei, arătați-le că aveți disponibilitate pentru a-i asculta și a-i înțelege!
Investiți timp și efort în construirea unor relații pozitive cu elevii! Fiți consecvenți în aplicarea regulilor! Asigurați-vă că tratați toți elevii în mod echitabil și că nu favorizați sau discriminați pe cineva! Ascultați cu atenție opiniile elevilor. Încurajați-i să participe activ la discuțiile și activitățile desfășurate în clasă. Arătați-le că sunt importante contribuțiile lor.
Exersați înțelegerea perspectivelor elevilor în raport cu experiențele lor de viață! Fiți empatici și arătați-le disponibilitate pentru sprijin! Fiți sensibili la nevoile și emoțiile lor! Fiți un exemplu pozitiv pentru elevi prin comportamentul vostru! Arătați-le respect și politețe și tratați-i cu amabilitate! Oferiți sprijin și încurajare elevilor în atingerea obiectivelor lor. Manifestați-vă încrederea în potențialul lor. Fiți disponibili pentru a-i ajuta și a-i ghida în procesul lor de învățare.
Comunicați clar și într-un mod respectuos cu elevii! Fiți deschiși la a primi feedback! Dezvoltarea abilităților socio-emoționale ca strategie de prevenire a violenței școlare a fost tema discuției cu Cosmina Mironov, conferențiar universitar doctor la Departamentul de Științele Educației, Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Universitatea din București.
Elevii care în timpul liceului au obținut premii individuale la concursurile sau olimpiadele școlare internaționale recunoscute de Ministerul Educației pot echivala probele scrise ale examenului de bacalaureat la disciplinele la care au obținut distincția. Ministerul Educației a publicat astăzi lista acestor competiții. O puteți consulta prin accesarea linkului din comentarii. Echivalarea se face cu nota maximă, în baza unei solicitări a candidatului adresate unității de învățământ odată cu înscrierea la examenul de bacalaureat.”
This post was last modified on mai 2, 2024, 6:16 PM 18:16