Schengen a fost in centrul discutiilor purtate la nivel european zilele trecute, finalizarea aderarii Romaniei fiind un subiect pe care ministrul roman de interne si cel austriac, probabil l-au mai abordat in privat, pentru ca oficial s-a vorbit doar despre noul pact privind migratia si azilul, care trebuie sa fie implementat in toate tarile din 2024.
Schengen depinde de implementarea corecta a acestui pact, iar asta pentru ca sistemul este supus unei presiuni uriase in momentul de fata, iar finalizarea aderarii Romaniei la Schengen ramane intr-o mare discutie la ora actuala, totul din cauza faptului ca inca se discuta modul in care urmeaza sa fie implementat acest pact pentru Europa.
Schengen ne-a primit doar cu un brat deschis in momentul de fata, iar asta ne arata ca inca mai avem foarte multe de facut pana in momentul in care finalizarea aderarii la Schengen va fi realizata si vor fi ridicate inclusiv controalele la frontierele terestre, ceea ce isi doresc extrem de multi romani de foarte multa vreme.
“Am evidențiat eforturile României pentru a asigura securitatea spațiului de liberă circulație, după ridicarea controalelor la frontierele noastre aeriene și maritime. Am vorbit despre rezultatele pozitive ale Proiectului Pilot implementat de România la frontiera cu Serbia și despre transformarea colaborării cu CE și Agențiile UE.
Am lansat o inițiativă de consolidare a cooperării regionale pentru combaterea migrației ilegale și a criminalității transfrontaliere, împreună cu Comisia Europeană și statele din regiune: Grecia, Bulgaria, Ungaria, Slovacia și Austria. După mulți ani de negocieri, ne apropiem rapid de momentul așteptat – intrarea în vigoare a reformei sistemului privind migrația și azilul. Această reformă istorică va schimba fundamental modul în care lucrăm la frontiere și pe teritoriul nostru.”