Ministerul Mediului anunta ca, contextul celei de-a unsprezecea sesiuni a Comisiei de Mediu România-Germania, secretarul de stat Ionuț Sorin Banciu a subliniat importanța întâlnirii pentru întărirea colaborării dintre România și Germania. Comisia, un pilon crucial pentru întărirea dialogului ecologic, a fost gazda unor discuții fructuoase ce au vizat întărirea parteneriatului în abordarea provocărilor de mediu.
Ministerul Mediului a reiterat angajamentul României pentru întărirea măsurilor de combatere a schimbărilor climatice și pentru realizarea obiectivelor comune de dezvoltare durabilă, prin implementarea Planului Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice 2021-2030. Germania, pe de altă parte, a prezentat progresele realizate prin Planul Federal de Acțiune privind Soluțiile Bazate pe Natură pentru Climă și Biodiversitate.
Ministerul Mediului transmite ca discuțiile au fost marcate de un angajament comun pentru întărirea mecanismelor și instrumentelor necesare pentru o aplicare eficientă a legislației UE în domenii specifice. “Această întâlnire este un pas important pentru întărirea legăturilor noastre și demonstrază angajamentul ferm al ambelor țări pentru un viitor mai verde,” a afirmat Banciu.
Ministerul Mediului dezvaluie oficial ca in cadrul sesiunii s-au discutat teme precum soluțiile naturale pentru climă și biodiversitate, legea restaurării naturii, protecția pădurilor de fag din Carpați și din Germania, și cooperarea în cadrul diverselor proiecte de mediu.
Ministerul Mediului confirma oficial ca sesiunea a culminat cu semnarea unei minute ce conține un rezumat al principalelor discuții, stabilind un cadru pentru viitoarele inițiative comune. În plus, relațiile politico-diplomatice și economice dintre România și Germania continuă să se întărească, marcând un vârf în dialogul bilateral.
Această reuniune consolidează fundația pentru viitoarele cicluri legislative ale UE, unde ambele țări își vor alinia prioritățile pentru a contribui la elaborarea legislației de mediu. Încheierea sesiunii a fost sărbătorită cu o vizită la Parcul Natural Văcărești, un exemplu de reconversie ecologică și de conservare a biodiversității în inima capitalei României.