Ministrul Mediului, Mircea Fechet anunta ca Senatul României a votat cu o majoritate covârșitoare noua lege a Codului Silvic, o reformă legislativă de amploare care promite să aducă schimbări semnificative în gestionarea și protecția pădurilor naționale. Cu un total de 87 de voturi pentru, trei abțineri și un singur vot împotrivă, proiectul a trecut peste barierele politice..
„Le mulțumesc colegilor din Parlament! Avem în sfârșit o lege care tratează corect frumusețile pădurii și pericolele asupra acesteia, precum tăierile ilegale și activitățile economice cu risc de încălcare a legii”, a declarat Mircea Fechet într-o postare pe rețelele de socializare.
Mircea Fechet anunta ca printre principalele prevederi ale noii legi se numără:
- Accesul liber pentru plimbări pe jos sau cu bicicleta în orice pădure din țară, o măsură menită să încurajeze turismul ecologic și să consolideze legătura cetățenilor cu natura.
- Confiscarea mijloacelor de transport pentru cei care sunt surprinși transportând cantități ilegale de lemn (20% sau cel puțin 5 metri cubi fără documente legale).
- Interzicerea activităților economice în domeniul silvic pentru personalul din autorități și din administrațiile silvice, inclusiv pentru rudele lor până la gradul II.
- Prohibiția tăierilor la ras în aproape jumătate din suprafața de pădure a țării, inclusiv în parcurile naturale și în siturile Natura 2000, o măsură care vizează protejarea biodiversității.
„Astăzi putem spune că România găzduiește cele mai mari suprafețe de păduri virgine din Europa. Munții noștri încă ascund păduri nedescoperite, iar industria lemnului, care contribuie cu peste 3,5% la PIB-ul național, joacă un rol crucial în economia țării”, a adăugat Ministrul Mircea Fechet.
Codul Silvic modificat vizează nu doar protecția mediului, ci și asigurarea unui cadru de dezvoltare durabilă pentru aproximativ 10.000 de companii active în domeniu și pentru milioane de gospodării dependente de lemnul de foc. Noua legislație intră în vigoare imediat, cu speranța că va contribui la conservarea patrimoniului natural al României pentru generațiile viitoare.