Ministrul Sanatatii a anuntat incheierea unui acord extrem de important pentru viitorul Romaniei, iar asta pentru ca Alexandru Rafila si Hans Kluge, directorul OMS pentru Europa, au semnat Strategia de Cooprare Tara 2024 – 2030 pentru Romania, care vine cu o serie de masuri speciale pentru a imbunatati sistemul medical din tara noastra, pentru anii urmatori.
Ministrul Sanatatii are o colaborare foarte stransa cu OMS, fiind membru al acestui organism pentru foarte multi ani inainte de a prelua functia actuala in Guvernul Romaniei, iar acum Alexandru Rafila extinde in continuare cooperarea, pentru a imbunatati serviciile medicale de care beneficiaza romanii din toata tara, ceea ce este o veste excelenta pentru noi.
“Ministerul Sănătății din România și Organizația Mondială a Sănătății au plăcerea să prezinte Strategia de Cooperare Țară (SCT) 2024–2030 pentru România. Acest SCT stabilește cadrul de colaborare între cele trei niveluri ale OMS și România și oferă o direcție strategică în domeniul sănătății pentru următorii șapte ani, în conformitate cu Strategia Națională de Sănătate (SNS) 2023-2030 a României.
Si cu domenii prioritare convenite de comun acord pentru a consolida în continuare sistemul de sănătate, îmbunătățirea sănătății populației și reducerea inegalităților în materie de sănătate în România. Această Strategie de Cooperare cu Țară (SCT) a fost elaborată prin consultare cu Ministerul Sănătății și alte organisme naționale relevante din România.
Șapte priorități vor ghida colaborarea dintre OMS și România pentru perioada 2024–2030:Îmbunătățirea accesului și a calității asistenței medicale. OMS va sprijini România să ofere servicii de sănătate de înaltă calitate, centrate pe pacient.Consolidarea forței de muncă din sănătate. OMS va sprijini România pentru asigurarea forței de muncă calificată în domeniul sănătății.
Consolidarea sănătății digitale. OMS va sprijini România să dezvolte expertiza și capacitățile pentru date de sănătate, analize și inovare digitală. Consolidarea capacității de pregătire pentru situații de urgență. OMS va sprijini România să consolideze lecțiile învățate din pandemia de coronavirus și din răspunsul de urgență acordat Ucrainei. Reducerea riscului de amenințare cu agenți înalt patogeni și îmbunătățirea pregătirii pentru pandemie. OMS va sprijini România să reducă povara bolilor prevenibile prin vaccinare și să limiteze răspândirea rezistenței antimicrobiene.
Îmbunătățirea determinanților sociali ai stării de sănătate pe tot parcursul vieții. OMS va sprijini România să promoveze o societate sigură și echitabilă, abordând factorii cheie care influențează sănătatea și inegalitățile. Crearea unui mediu favorabil pentru sănătate. OMS va sprijini România să reducă povara bolilor netransmisibile și să promoveze sănătatea și bunăstarea pentru toți. Ministerul Sănătății din România și OMS vor lucra împreună pentru realizarea acestor priorități strategice prin implementarea planurilor de lucru bienale, în vederea utilizării cât mai eficient a resurselor disponibile.”