Romania urmeaza sa puna in aplicare o serie de masuri oficiale foarte importante pentru a-si finaliza aderarea la Schengen, planul pregatit de catre Comisia Europeana si autoritatile de la Bucuresti facand parte din proiecte pilot pentru implementarea noului pact european privind azilul si migratia, teoretic undeva din prima parte a anului 2025.
Romania urmeaza sa implementeze, impreuna cu Bulgaria, proiecte pilot prin care migrantii care ajung la granitele tarii noastre, vor avea cererile de azil procesate in centre speciale inainte de a fi primiti efectivi in interiorul UE, sau de a fi retrimisi in tarile din care provin, ori alte tari terte sigure, totul facand parte din masurile pentru finalizarea aderarii la Schengen.
Romania trebuie sa puna in aplicare masuri de acest gen pentru a putea avea finalizata aderarea la Schengen, iar asta pentru ca in lipsa lor, sansele ca veto-ul lui Karl Nehammer sa fie efectiv ridicat raman foarte mici, deci exista o provocare foarte mare pentru MAI si Guvernul Romaniei in urmatoarele luni sa deruleze proiectele.
“Spre deosebire de până acum, solicitanții de azil de la frontierele externe ale UE ar trebui să poată fi reținuți inițial în propriile centre de primire timp de trei săptămâni. În acest timp, se face o evaluare a cât de promițătoare este o cerere de azil. Daca sansele sunt reduse, procedura se face direct la frontiera, fara ca solicitantul de azil sa intre in tara.
Primele teste pentru aceste proceduri sunt efectuate la frontierele externe ale UE din România și Bulgaria. Proiectele-pilot pentru noile proceduri urmează să se desfășoare în centrele de recepție care există deja acolo. Comisarul UE Johannsson vorbește despre „testare” pentru a determina dacă procesele funcționează în practică.”