X

Eruptia Solara Puternica Detectata si Impactul Serios Asupra Pamantului

O erupție solară de magnitudine X4.5 a zguduit spațiul cosmic luni, 6 mai, atingând apogeul la ora 2:35 a.m. EST (0635 GMT), provocând perturbări extinse în rețelele de comunicații HF (frecvență înaltă) pe glob.

Conform Centrul de predicție a vremii spațiale al Administrației atmosferice din Oceanul de Nord (SWPC), această erupție face parte dintr-o serie de activități intense observate recent în regiunile solare 3663 și 3664, cu impact direct asupra Asiei, estului Europei și Africii de Est.

În urma acestei erupții, semnalele radio HF au fost temporar pierdute sau complet intrerupte, complicând comunicațiile și operațiunile normale în zonele afectate. SWPC a identificat aceasta ca o erupție de clasa X, cea mai intensă categorisire, cu un indice de 4.5 pe scara puterii relative. În plus, a fost asociată cu un nivel R3 pe scara de întreruperi radio, indicând un efect puternic asupra Pământului.

Eruptia Solara Puternica Detectata si Impactul Serios Asupra Pamantului

Înainte de această erupție majoră, pata solară activă fusese sursa unor serii de întreruperi radio care au afectat Australia, Japonia și China la începutul lunii. Este de așteptat ca aceste regiuni să rămână active și în zilele următoare, cu o probabilitate crescută pentru noi erupții în clasele M și X.

Experții SWPC monitorizează de asemenea posibilitatea unei ejecții de masă coronală (CME) asociată cu această erupție, care ar putea provoca alte perturbații semnificative. Efectele pot include probleme la rețelele electrice, sistemele de telecomunicații și sateliții aflați pe orbită.

În contextul acestor evenimente, fizicianul solar Keith Strong a menționat într-o postare pe X despre o posibilă furtună geomagnetică care a avut loc simultan, adăugând că este „prea devreme” pentru a stabili dacă există o legătură directă între aceasta și erupția solară.

Continuăm să monitorizăm această situație dinamică și vom oferi actualizări pe măsură ce primesc mai multe informații de la autoritățile competente.

This post was last modified on mai 9, 2024, 9:01 AM 09:01

Disqus Comments Loading...