X

Ministrul Sanatatii: Solutiile Oficiale de ULTIM MOMENT pentru o Problema Mare a Sistemului Medical

Ministrul Sanatatii vorbeste in mod oficial despre una dintre problemele cele mai mari cu care se confrunta sistemul medical din Romania in momentul de fata, Alexandru Rafila aducand in atentie situatia medicilor care lucreaza la spitale/clinici publice si private, de aici venind de multe ori un conflict de interese, cu pacienti trimisi la privat.

Ministrul Sanatatii ofera mai jos detalii despre aceasta problema, dar Alexandru Rafila vorbeste si despre posibilele solutii care ar putea fi aplicate de catre autoritati pentru a se reduce intr-o anumita masura problema generata de catre acest conflict de interese, mai ales cand este vorba despre probleme grave si interventii chirurgicale.

“Este dreptul medicilor sa lucreze in sectorul public, sau in sectorul privat. Aici trebuie respectata o conditie. Daca eu am “cartea de munca” la spitalul public, eu trebuie sa imi desfasor activitatea, programul, in integralitate la spitalul public. Dupa ce termin programul la spitalul public, ma pot duce la spitalul privat sa lucreze 2 ore, 3 ore. Cred ca sunt multe situatii in care nu se intampla lucrul acesta.

Managerii de spitale au responsabilitatea respectarii programului de lucru. Ceea ce putem sa facem in momentul de fata, este sa responsabilizam mai mult in ceea ce priveste valoarea indicatorilor de performante a managerilor, in ceea ce priveste respectarea programului de lucru. Adica un medic care are progra in clinica si trebuie sa stea 3 ore jumatate, iar unul care are program intreg trebuie sa stea 7 ore, acesta e programul unui medic.

Sigur, sunt situatii in care programul este de 6 ore, iar in aceste situatii diferenta de o ora este acoperita printr-o garda, care este neplatita, ca sa faca numarul de ore necesar. Aceasta este una dintre masurile care pot fi luate fara niciun fel de probleme si atunci evident ca daca avem un medic care lucreaza in sectorul privat, inainte sa termine programul la spitalul public, e o suprapunere imposibila.

Aici este nevoie ca managerii spitalului sa vegheze la respectarea programului de lucru. Un pacient care este asigurat, primeste servicii medicale si tot mai multe spitale publice au servicii de buna calitate, iar in mod evident ca daca pacientului i se sugereaza sa mearga la spitalul privat, normal ca nu este etic.

Poate ar trebui sa infiintam unele comisii de etica la nivelul spitalelor, ele exista pentru alte activitati, dar poate ca ar trebui sa le marim aria de atributii, inclusiv pentru asemenea situatii. Mai este un lucru mai greu de combatut, iar aici ar putea fi adevarat problema, in care un pacient e internat in spitalul public, i se fac interventiile costisitoare, dar este trimis la privat pentru operatie.”

This post was last modified on mai 9, 2024, 9:02 AM 09:02

Disqus Comments Loading...