Ministrul Educatiei a publicat in aceasta dimineata un foarte important anunt de ultim moment, pe care il aduce in atentia elevilor, profesorilor si parintilor din Romania, deoarece o noua Ordonanta de Urgenta a fost adoptata de Guvernul Romaniei pentru optimizarea procedurilor de finantare a proiectelor locale prin Programul National de Investitii “Anghel Saligny”.
Ministrul Educatiei detaliaza mai jos ceea ce presupun aceste modificari facute acum in Romania, dar separat de asta, Ligia Deca ne aduce in imediata atentie inclusiv schimbarile pentru examenele nationale, iar asta pentru ca administrarea si valorificarea rezultatelor, plus colectarea lor, se va face cu ajutorul unei aplicatii digitale, incepand de anul acesta.
“Guvernul continuă și susține investițiile în toate domeniile! În ședința de Guvern ce a avut loc ieri la Brașov a fost aprobată, la propunerea Ministerului Dezvoltării, o Ordonanță de Urgență care optimizează procedurile de finanțare a proiectelor locale prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”. Aceasta modificare va facilita implementarea a peste 1.500 de proiecte de infrastructură în întreaga țară.
După ședința de Guvern am vizitat împreună cu colegii Universitatea Transilvania Brașov, una dintre cele mai mari instituții de educație și cercetare științifică din țară, cu o preocupare constantă pentru investiții și dezvoltare. De altfel, recent, a fost semnat contractul pentru Consorțiul Regional Integrat pentru Învățământ Dual Brașov, în care Universitatea este partener.
Dezvoltarea infrastructurii de învățământ profesional dual este o prioritate pentru Ministerul Educației, iar cele 29 de campusuri de învățământ dual din toată țara vor cuprinde diferite tipuri de domenii de calificări și vor asigura un parcurs educațional complet pentru elevii înscriși în învățământul dual, aceștia putând continua studiile și în învățământul superior.
Ca element de noutate pentru administrarea și valorificarea rezultatelor înregistrate, colectarea datelor rezultate din evaluarea testelor scrise va fi realizată cu ajutorul unei noi aplicații digitale. Aceasta va permite, pe de o parte, colectarea datelor în condiții de siguranță și de control optimizat al calității și, pe de altă parte, va oferi comisiilor de evaluare acces la propriile date de evaluare ale elevilor și va permite valorificarea rapidă și flexibilă a acestora. Astfel, va fi facilitată realizarea rapoartelor clasei și a raportului școlii, fără eforturi birocratice suplimentare și într-un timp mai scurt.
Rezultatele individuale obținute la aceste evaluări nu se afișează/nu se comunică public și nu se înregistrează în catalogul clasei. Rapoartele generate la nivelul unității de învățământ pe baza acestor rezultate furnizează argumente statistice de maximă importanță și relevanță pentru construirea măsurilor de valorificare a rezultatelor înregistrate la aceste evaluări naționale.”