Ministerul Apararii aduce in atentia a milioane de romani din toata tara, 2 informari oficiale de ultim moment, prima dintre ele vizand exercitii militare realizate de catre soldatii romani impreuna cu partenerii din cadrul NATO la Vatra Dornei, exercitiul fiind unul de tip FTX, de nivel de pluton, iar mai multe detalii aveti mai jos.
Ministerul Apararii vorbeste deasemenea inclusiv despre participarea Sefului Statului Major al Apararii la reuniunea Comitetului Militar NATO, impreuna cu alti sefi ai Apararii, organizata la sediul Aliantei din Bruxelles, fiind discutate subiecte de relevanta strategica, inclusiv implementarea conceptului Fundamental al NATO de ducere a Razboiului.
“Sub deviza „SEMPER INVICTA”, militarii Batalionului 17 Vânători de Munte „Dragoș Vodă”’, au parcurs în această săptămână, alături de militari din cadrul Grupului de Luptă al NATO dislocat în România, o nouă etapă de instruire în comun, specifică vânătorilor de munte, în facilitățile de instruire din localitatea Vatra Dornei, dând startul unei noi colaborări.
În această perioadă, au fost exersate procedee de cățărare liberă, cățărare artificială, coborâre în rapel și traversare pe tiroliană și s-a executat un exercițiu tactic în teren de tip FTX (Field Training Exercise), de nivel pluton. Totodată, militarii au parcurs ședințe de cunoaștere a echipamentelor militare din dotarea structurilor și a modului de utilizare a armamentului individual.
Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, a participat, joi, 16 mai, la reuniunea Comitetului Militar NATO în formatul șefilor Apărării (NATO Military Committee in Chiefs of Defence Session – MCCS), organizată la sediul Alianței din Bruxelles. Pe durata reuniunii au fost discutate subiecte de relevanță strategică, cum ar fi implementarea Conceptului Fundamental al NATO de Ducere a Războiului (NATO Warfighting Capstone Concept – NWCC).
Situația din teren în războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina, sprijinul continuu al NATO și al aliaților pentru statul vecin, progresele înregistrate în executabilitatea planurilor DDA (descurajare și apărare a zonei euro-atlantică), în perspectiva Summit-ului de la Washington din iulie. În contribuțiile avute în cadrul reuniunii, generalul Gheorghiță Vlad a evidențiat faptul că „este esențial ca aliații să asigure condițiile necesare implementării și punerii în execuție.
La nevoie, a setului de planuri de apărare, asociate conceptului de descurajare și apărare al Alianței”, subliniind „necesitatea dezvoltării coridoarelor de mobilitate la nivel național și regional pentru asigurarea tranzitului rapid, fără blocaje, a trupelor și materialelor, la momentul și în locul solicitat de Alianță”. Șeful Apărării din România a mai adus în atenție importanța „demersurilor aliate pentru extinderea infrastructurii de aprovizionare și transport a combustibililor în flancul estic al Alianței.”.”