Florin Barbu, ministrul agriculturii, a declarat că pentru prima oară în istoria României, Guvernul, sub conducerea premierului Marcel Ciolacu, a alocat 2% din PIB-ul țării pentru agricultură, iar aceasta decizie este un pas important în sprijinirea fermierilor români și în dezvoltarea sectorului agricol național,
“Anul acesta, subvențiile de la Uniunea Europeană și sprijinul pe care noi îl acordăm ca granturi pentru fermierii din domeniul vegetal, zootehnie și legumicultură, se ridică la 4 miliarde de euro. Aceasta reprezintă o creștere de aproape 1,3 miliarde de euro față de anul 2023,” a declarat Florin Barbu. El a subliniat importanța continuării sprijinului pentru fermieri și a evidențiat eforturile depuse în discuțiile cu comisarul european pentru atragerea de fonduri suplimentare.
Florin Barbu a punctat necesitatea unor sume compensatorii din partea Uniunii Europene pentru transportul cerealelor către Portul Constanța și alte destinații, mai ales în contextul celor cinci state care se află la granița cu războiul.
În plus, Guvernul României a adoptat anul trecut o ordonanță prin care se interzice importul de cereale pe teritoriul țării, pentru a proteja fermierii și procesatorii români. Barbu a reiterat că portul Constanța este pregătit să gestioneze tranzitul și exportul cerealelor, cu culoare separate pentru cerealele destinate tranzitului și exportului internațional, și dane separate pentru fermierii români.
“Portul Constanța a fost pregătit anul trecut și va continua să fie pregătit și în 2024,” a adăugat el.
De asemenea, pentru sprijinirea sectorului bovin de carne din România, a fost emisă o ordonanță specială în cadrul ajutorului pentru Ucraina. Plățile pentru acest sector au ajuns deja în conturile fermierilor, cu aproape 10 milioane de euro distribuiți pentru 103.000 de bovine și peste 4.000 de beneficiari. Banii au fost transferați în conturile fermierilor începând cu data de 10 aprilie.
Această inițiativă reflectă angajamentul ferm al Guvernului României de a sprijini agricultura și de a asigura sustenabilitatea și dezvoltarea pe termen lung a acestui sector crucial pentru economia țării.
This post was last modified on mai 20, 2024, 10:27 PM 22:27