Schengen trece prin schimbari profunde in momentul de fata, insa ele nu sunt suficiente pentru unele dintre tarile UE, astfel ca sunt cerute noi masuri si mai serioase, pentru ca problema migratiei sa fie rezolvata, iar aderarea Romaniei la Schengen ar putea fi substantial afectata de ceea ce se doreste a se pune in practica.
Schengen va fi modificat in baza noului pact privind azilul si migratia, insa multe state vor chiar mai mult decat atat si cer implementarea unor masuri in baza carora migrantii care ajung in Europa sa fie redirectionati spre centre de primire din afara UE, reducandu-se presiunea pe sistem, ceea ce poate ajuta aderarea Romaniei la Schengen.
Schengen este compus din zeci de state, insa 15 dintre ele, inclusiv Romania, vor o abordare complet diferita a problemei migratiei si a repatrierilor, ele cerandu-i Comisiei Europene sa se gandeasca serios la cum trebuie gestionata problema migratiei, iar daca totul va avea succes, atunci aderarea Romaniei la Schengen ar putea deveni o realitate in viitor.
“Comisia Europeană este chemată să exploreze soluții care vizează salvarea migranților în marea liberă și aducerea acestora într-un loc predeterminat de siguranță într-o țară parteneră din afara UE. Offshoring-ul, continuă ei, ar trebui să se aplice și problemei returnărilor, un punct dureros în politica de migrație a UE.
De ani de zile, statele membre s-au străduit să se asigure că solicitanții cărora li se refuză protecția internațională (deoarece, de exemplu, sunt migranți economici) sunt efectiv trimiși înapoi în țările din care provin. Outsourcing-ul poate ajuta, de asemenea, în acest sens, prin stabilirea unor mecanisme hub de returnare în afara blocului, unde repatriații ar putea fi transferați în timp ce așteaptă îndepărtarea lor finală.”