OMS anunta ca, într-un moment istoric pentru sănătatea publică globală, statele lumii au convenit în principiu asupra unui pachet important și revoluționar de amendamente la Regulamentul Internațional de Sănătate (2005). Aceste amendamente se bazează pe peste 300 de propuneri făcute de țări în urma pandemiei de COVID-19. Scopul lor este de a avea capacitatea țărilor de a se pregăti, de a detecta și de a răspunde la Urgenția Publică de Importanță Internațională (PHEICs), și vor face parte dintr-un pachet care va fi prezentat la Adunarea Mondială a Sănătății. (AMS). Negociatorii se vor întâlni din nou săptămâna viitoare pentru a finaliza ultimele probleme rămase.
OMS spune deasemenea ca Regulamentul International de Sanatate, adoptat pentru prima dată de Adunarea Mondială a Sănătății în 1969 și revizuit ultima dată în 2005, a fost conceput pentru a maximiza eforturile colective de gestionare a evenimentelor de sanatate public, minimizând în timp perturbările în călătorii și comerț. Regulamentul are 196 de state semnatare, care include toate cele 194 de state membre ale OMS plus Liechtenstein și Sfântul Scaun. Aceste state, conform OMS, au condus procesul de amendare a RIS prin Grupul de Lucru pentru Amendamente la Regulamentul Internațional de Sănătate (2005) (GLARIS).
Aceste procese au avut loc în paralel cu un proces interguvernamental de dezvoltare a unui acord internațional privind prevenirea, pregătirea și răspunsul la pandemii, afirma OMS. Proiectul de acord privind pandemia, cu propriul său proces de negociere condus de state membre, care se reia pe 20 mai, este de asemenea, programat să fie prezentat la Adunarea Mondială a Sănătății.
OMS Anunta un Acord ISTORIC cu Impact pentru TOATE Tarile Lumii
„Regulamentul Internațional de Sănătate a servit bine lumea timp de aproape 20 de ani, dar experiența noastră colectivă în acest instrument vital pentru gestionarea multiplelor urgente de sănătate publică, inclusiv pandemia de COVID-19, a demonstrat ca exista zone importante in care ar putea fi realizare consolidari, afirma dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general la OMS. „Este istoric. Țările s-au unit în jurul unor mecanisme internaționale create pentru a proteja fiecare persoană din lume și generații viitoare de impactul epidemiilor și pandemiilor, cu un angajament față de echitate și solidaritate. Mulțumesc tuturor statelor membre pentru dedicația lor neclintită.” sustine directorul OMS.
Copreședintele GLARIS, Dr. Ashley Bloomfield, din Noua Zeelandă, a declarat: „A fost un proces lung, dar foarte productiv și satisfăcător pentru a obține consensul asupra majorității amendamentelor propuse. Acest lucru arată importanța pe care o acordă lumea pregătirii și răspunsul eficient la amenințările epidemice și pandemie și că există un consens international puernic cu privire la modul de protecție a sănătății publice.”
OMS, prin amendamentele propuse, vrea ca țările să asigure o mai bună coordonare și capacitate de răspuns în fața urgentelor sanitare, prevent astfel răspând rapidă a bolilor și asigurarea sănătăți publice la nivel global. OMS continuă să joace un rol esențial în facilitarea cooperării internaționale și în asigurarea sănătății globale pentru toți.