Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, anunta ca România și Turcia își consolidează relațiile bilaterale în domeniul securității sociale și al pieței muncii. În cadrul unei ședințe comune a guvernelor român și turc, desfășurate la Ankara, ministrul român al Muncii a semnat împreună cu omologul său turc, Vedat Işıkhan, documentul pentru implementarea Acordului bilateral de securitate socială între cele două țări.
Simona Bucura-Oprescu afirma ca evenimentul a avut loc sub auspiciile premierului român Marcel Ciolacu și ale președintelui turc, Recep Tayyip Erdoğan, subliniind astfel importanța colaborării între cele două state.
Noul Aranjament Administrativ semnat la Ankara prevede următoarele:
- Modul de colaborare între instituțiile celor două state: Se stabilesc procedurile necesare pentru eliberarea certificatelor privind legislația aplicabilă, confirmarea perioadelor de asigurare, depunerea cererilor pentru prestații și modalitatea de plată a acestora.
- Proceduri specifice pentru beneficiari și angajatori: Sunt reglementate modalitățile de plată a pensiilor pentru cei cu stagii de cotizare în unul sau în ambele state, precum și procedura pentru a beneficia de prestații de asigurări de sănătate și de indemnizație de maternitate pe teritoriul celuilalt stat.
- Accidente de muncă și boli profesionale: Acordul prevede modalitățile de acordare a prestațiilor în caz de accidente de muncă sau boli profesionale.
- Ajutor de deces: Se reglementează modalitatea de solicitare a ajutorului de deces pentru solicitanții care au domiciliul pe teritoriul celuilalt stat.
- Decontarea prestațiilor și furnizarea de materiale sanitare: Sunt incluse prevederi referitoare la decontarea prestațiilor în caz de boală și maternitate, accidente de muncă și boli profesionale, precum și furnizarea de proteze și alte prestații în natură de mare valoare.
„Întâlnirea comună la cel mai înalt nivel din Turcia este o reafirmare a prieteniei dintre România și Turcia și a interesului de a lucra împreună. Reactualizăm documente comune de lucru, stabilim un plan de acțiune, iar propunerea mea este de a extinde aria de acoperire a protocolului de colaborare dintre cele două ministere. Provocările lumii de astăzi sunt din ce în ce mai mari și avem cele mai mari responsabilități fiindcă politicile noastre se regăsesc în viața tuturor oamenilor. Suntem aproape geografic, avem o istorie comună, ne leagă capitalul pe care turcii îl au în România, dar și românii care lucrează în Turcia și turcii care lucrează în România. Obligația noastră, ca miniștri, este să le protejăm drepturile acestor lucrători”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu după semnarea documentului bilateral.
Acest acord reflectă un pas important în consolidarea relațiilor bilaterale și asigurarea protecției sociale pentru cetățenii ambelor țări, subliniind angajamentul comun pentru o cooperare strânsă și benefică.