A doua zi a expoziției BSDA (Black Sea Defense & Aerospace) a fost marcată de o serie de evenimente importante pentru viitorul industriei de apărare și tehnologie din România. Ministrul Economiei, Ștefan-Radu Oprea, a avut numeroase întâlniri cu reprezentanții companiilor românești și străine, subliniind rolul vital al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) în crearea de oportunități pentru companiile cu capital de stat și privat.
“Și ieri a fost o zi plină la BSDA. Am avut foarte multe întâlniri cu reprezentanții companiilor românești sau străine care vor să-și dezvolte producția în România. Rolul #MEAT este să creeze oportunități pentru companiile cu capital de stat și privat, între investitori și parteneri locali, între furnizori și beneficiari,” a declarat ministrul Oprea.
Una dintre întâlnirile guvernamentale notabile a fost cea cu ministrul administrației programului de achiziții pentru apărare din Coreea de Sud, Jong Gun Seok. Ministrul Oprea a exprimat recunoștința pentru nivelul înalt de reprezentare al companiilor coreene la eveniment.
Ziua a continuat cu momente deosebit de importante, inclusiv semnarea unui acord de parteneriat între General Dynamics – GD OTS și Romarm pentru dezvoltarea în România a unui Centru de Excelență în producția de muniție calibrul mare. Ceremonia a avut loc la sediul MEAT, în prezența ambasadorului SUA, Kathleen Kavalec.
Un alt moment semnificativ a fost semnarea acordurilor pentru realizarea “Dronei românești,” un program în care ministrul Oprea își pune mari speranțe. Carfil SA a semnat un parteneriat cu compania americană Periscope Aviation pentru transfer de tehnologie și producerea în România a unei drone utilizabile atât în scop militar, cât și civil.
Mai mult, Carfil SA a încheiat un alt parteneriat cu AVI Aircraft, Easydo Digital Technologies, The Insource Development Group, AP Drone, Asociația Centrul de Excelență UAS și C-UAS, Asociația “UVS-România” pentru dezvoltarea cadrului legislativ și a producției de drone în România.
În cadrul expoziției, au fost semnate și acorduri pentru dezvoltarea dronelor agricole românești, cu scopul de a accelera utilizarea acestora în agricultură. Inițiativa a fost susținută de Carfil SA, ANAMOB, AVI Aircraft, EDT, TID Group, AGRI Cloud, SCDA Turda, INCDCSZ Brașov, ICDP Brașov, NATUREVO, Universitatea Politehnica București, USAMV Cluj Napoca și Universitatea din Craiova, Facultatea de Horticultură. De asemenea, Carfil SA va găzdui un centru de pregătire pentru operatorii de drone.
La BSDA au expus concepte, prototipuri și alte creații de la diverși producători de drone și software, cu care ministrul Oprea a intrat în contact și pe care intenționează să-i includă în clusterul dedicat “Dronei Românești”.
În concluzie, alături de Angel Tîlvăr, ministrul apărării naționale, și Bogdan Ivan, ministrul cercetării, dezvoltării și digitalizării, ministrul Oprea va defini o temă de cercetare pentru programul “Drona Românească”, astfel încât toți entuziaștii implicați să contribuie la industrializarea producției de drone.
Această serie de parteneriate și inițiative marchează un pas important în dezvoltarea economică și tehnologică a României, consolidându-i poziția pe piața globală de apărare și inovație.