Ministrul Educatiei a publicat un ordin important cu schimbari oficiale de ultim moment, iar asta pentru ca Ligia Deca ofera o serie de explicatii importante cu privire la modalitatile prin care urmeaza sa fie recunoscute anumite tipuri de certificate profesionale, conform regulilor care sunt expuse mai jos acum.
Ministrul Educatiei explica mai jos in ce baza se vor aplica prevederile din acest ordin important, pe care vrea sa il semneze si sa il puna in aplicare in toata Romania, Ligia Deca avand o serie de schimbari de interes pentru sistemul de invatamant, care ar urma sa fie aplicate in toata tara in viitor.
“M-am întâlnit astăzi cu o parte din echipa de conducere a Federației Naționale a Părinților – EDUPART, unul dintre partenerii de dialog social ai Ministerului Educației. Obiectivele pe care noua echipă și le-a fixat sunt în acord cu cele ale Ministerului Educației în domeniul asigurării calității, al creșterii gradului de siguranță a elevilor și a profesorilor, precum și în sensul asigurării accesului la o educație incluzivă pentru toți copiii.
I-am asigurat pe reprezentanții părinților de toată deschiderea Ministerului Educației pentru continuarea parteneriatului și sunt sigură că împreună vom putea îndeplini obiectivele de reformă a sistemului de învățământ! Recunoașterea se aplică următoarelor categorii de cetățeni, denumiți în continuare solicitanți.
Cetățenilor români, cetățenilor celorlalte state membre ale Uniunii Europene, Spațiului Economic European, Confederația Elvețiană, Moldova și cetățenilor români din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord potrivit prevederilor art. 2 alin.(2); membrilor de familie ai cetățenilor români și europeni, așa cum sunt definiți la art. 6 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România.
Republicată, cu modificările și completările ulterioare, și la art. 2 alin. (1) pct. 3 lit. a), b) și c) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 102/2005 privind libera circulație pe teritoriul României a cetățenilor statelor membre ale Uniunii Europene, Spațiului Economic European și a cetățenilor Confederației Elvețiene, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
Cetățenilor din state terțe beneficiari ai statutului de rezident permanent în România și beneficiarilor statutului de rezident pe termen lung acordat de către unul dintre statele membre ale Uniunii Europene, Spațiului Economic European, Confederația Elvețiană, Moldova și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, în condițiile stabilite la art. 2 alin. (2); cetățenilor din state terțe care beneficiază de o formă de protecție internațională pe teritoriul României; cetăţenilor din state terţe, alţii decât cei menţionaţi la lit. c) şi d), numai în vederea accesului pe piaţa forţei de muncă din România.”