Ministrul Educatiei a decis sa anunte o serie de importante facilitati de ultim moment, despre care trebuie sa stie tinerii din sistmeul de invatamant, iar asta pentru ca Ligia Deca vorbeste mai jos despre piata muncii din Romania si ceea ce este facut pentru ca mai multi tineri sa isi gaseasca mai usor in loc de munca.
Ministrul Muncii aduce deasemenea in atentia si vizita facuta la Tirana in contextul conferintei ministrului europeni pentru invatamant superior, Ligia Deca detaliind ceea ce a discutat cu omologii sai in cadrul acestui eveniment foarte important pentru viitorul sistemului de invatamant din toata Europa.
“Astăzi, la Tirana, a avut loc Student Summit, în contextul Conferinței ministeriale pentru învățământul superior din spațiul european. Am discutat cu reprezentanții studenților din 18 țări din Europa despre provocări și oportunități în învățământul superior, având în vedere preluarea Secretariatului Procesului Bologna de către România și Moldova.
De asemenea, am discutat și despre efectul inechităților sociale asupra șansei tinerilor de avea acces și succes în învățământul superior. Programul “Primul student în familie” și măsurile pentru reducerea abandonului universitar sunt doar câțiva din pașii făcuți de România pentru a-și îndeplini angajamentele internaționale cu privire la echitatea în învățământul superior.
Studenții sunt, din 2001, parteneri ai Procesului Bologna. Contribuția lor la crearea și consolidarea Spațiului European al Învățământului Superior (SEÎS) a fost și este indispensabilă. Iar modelul european de parteneriat cu actorii sociali trebuie să devină un reflex la toate nivelurile decizionale, în toate statele membre SEÎS.
Facilităm integrarea în sistemul de învățământ și pe piața muncii din România a cetățenilor români care se întorc în țară, a cetățenilor UE/SEE și din alte state terțe, oferindu-le șanse egale de a-și valorifica educația obținută în străinătate. Ministerul Educației a lansat în consultare publică Metodologia de recunoaștere și echivalare a actelor de studii universitare eliberate de instituții acreditate de învățământ superior din străinătate.
Prin acest proiect propunem eficientizarea și simplificarea procedurilor, astfel încât recunoașterea actelor de studii să fie mai rapidă și mai accesibilă. Oferim posibilitatea de a aplica exclusiv online pentru recunoașterea actelor de studii, cu obținerea atestatului electronic semnat digital. Vă invit să accesați linkul din comentarii, unde este disponibil documentul supus consultării publice. Tot acolo veți găsi detalii privind modul în care puteți trimite sugestii de îmbunătățire a proiectului.”