Ministrul Educatiei vorbeste in mod oficial despre una dintre preocuparile de ultim moment care ii ghideaza activitatea in momentul de fata, iar asta pentru ca Ligia Deca ne aduce in atentie faptul ca mobilitatea academica este in atentia ei acum, ea discutand despre aceasta in cadrul unei conferinte recente la care a participat, in calitate de speaker.
Ministrul Educatiei ofera mai jos explicatii detaliate cu privire la ceea ce presupune mobilitatea academica si de ce este foarte importanta sustinerea existentei ei in momentul de fat,a mai ales ca Romania este una dintre tarile care are un numar activ mare de elevi si studenti care profita de oportunitati.
“Mobilitatea academică este una dintre preocupările mele de multă vreme și mă bucur că am fost invitată ca vorbitor în panelul cu tema “Încurajarea cooperării transnaționale și a instrumentelor pentru dezvoltarea mobilităților”, din cadrul Conferinței ministeriale de la Tirana.
Am transmis, în intervenția mea, faptul că România a făcut pași importanți în ceea ce privește internaționalizarea învățământului superior, căreia noua lege îi dedică o secțiune distinctă. Internaționalizarea nu este doar despre a atrage studenți străini. Înseamnă și creșterea calității și a echității în învățământul superior prin schimb de experiență, multiplicarea parteneriatelor, cooperare și beneficii reciproce.
Pe lângă dezvoltarea unui cadru strategic pentru internaționalizare în noul cadru legislativ, din care face parte și programul național Study in Romania, am menționat importanța faptului că 17 universități din țară fac parte din Alianțe ale Universităților Europene. Aceste Alianțe au intrat într-o nouă fază și ne dorim ca universitățile românești care sunt deja membre să împărtășească cât mai mult din experiența lor.
Celor care nu sunt, încă, în acest tip de parteneriat și să implice o parte cât mai mare a comunităților academice proprii în cadrul activităților generate în cadrul acestora. Nu în ultimul rând, am subliniat importanța demersurilor care să facă mobilitățile accesibile din punct de vedere financiar – iar suplimentarea fondurilor pentru programul Erasmus+ poate fi una dintre soluții.
Consider că mobilitatea este esențială atunci când vorbim despre implementarea Procesului Bologna. Și asta pentru că atingerea țintelor de mobilitate denotă că multe alte obiective sunt atinse: recunoașterea competențelor, asigurarea calității, utilizarea instrumentelor de tip ECTS și suplimentul la diplomă, micro-ceritificări. Dar, mai ales, înseamnă că Europa este unită prin valori comune și încredere în sistemele naționale de învățământ superior.”