Ministrul Educatiei aduce in atentia imediata a romanilor din intreaga tara o serie de activitati foarte importante pe care le-a derulat in ultima perioada, iar asta deoarece Ligia Deca vorbeste mai jos despre efectele participarii sale la Conferinte ministeruala de la Tirana, una extrem de importanta pentru viitorul sistemelor de invatamant din Europa.
Ministrul Educatiei detaliaza mai jos ce fel de impact vor avea discutiile inregistrate in cadrul acestei conferinte, Ligia Deca discutand cu multipli omologi din toata Europa in cadrul intalnirilor care au avut loc, iar mai jos sunt mai multe informatii importante prezentate de catre ministrul roman cu privire la ceea ce va fi implementat in educatia din Uniunea Europeana.
“România și Albania au un mare potențial de colaborare. În contextul Conferinței ministeriale de la Tirana, am avut o întâlnire cu ministrul educației și sportului din Albania, doamna Ogerta Manastirliu. Cu această ocazie am reiterat interesul pentru negocierea unui nou document bilateral de cooperare în domeniul educației și pentru dezvoltarea cooperării în domeniul învățământului superior. Totodată, am transmis mulțumiri părții albaneze pentru ajutorul oferit în preluarea Secretariatului Bologna, care va fi găzduit de România și Republica Moldova începând din iulie 2024.
În perioada 29 – 30 mai 2024, ministrul Educației, Ligia Deca, a participat la Tirana (Albania), la Conferința ministerială a Spațiului European al Învățământului Superior (SEÎS), precum și la Forumul de Politici Globale, desfășurat în marja aceleiași conferințe. Evenimentele au reunit demnitari responsabili cu învățământul superior, reprezentanți ai studenților și ai instituțiilor de învățământ superior.
Reprezentanți ai agențiilor pentru asigurarea calității și alți factori interesați atât din Spațiul european al învățământului superior, cât și din alte regiuni și țări ale lumii. Delegația României a inclus reprezentanți ai studenților și ai instituțiilor de învățământ superior din România. În contextul conferinței, ministrul român al Educației a participat la Student Summit, organizat de European Students Union.
Discuția, la care au luat parte reprezentanți ai studenților din 18 țări din Europa, s-a concentrat pe provocările și oportunitățile din învățământul superior, precum și pe efectele inechităților sociale asupra șanselor tinerilor de avea acces la învățământul superior. Programul „Primul student în familie” aduce măsurile pentru reducerea abandonului universitar.
Acestia sunt doar câțiva din pașii făcuți de România pentru a-și îndeplini angajamentele internaționale cu privire la echitatea în învățământul superior. În cadrul conferinței, ministrul român fost invitat ca vorbitor la sesiunile cu temele „Încurajarea cooperării transnaționale și a instrumentelor pentru dezvoltarea mobilităților” și „Valori fundamentale comune”.”