Ministrul Educatiei a decis sa publice un ordin oficial de ultim moment, pe care intentioneaza sa il semneze Ligia Deca pentru a impune schimbari in sistemul de invatamant din Romania, iar asta pentru ca el explica felul in care se va permite accesul pe piata fortei de munca din Romania, pentru cetatenii care au diplome de studii obtinute in alte state ale UE.
Ministrul Educatiei va impune o metodologie noua prin care cetatenii acestia vor putea fi primiti pe piata fortei de munca si vor avea actele de studii recunoscute, Ligia Deca dorind ca acest ordin sa fie adoptat in perioada urmatoare, urmand ca el sa intre in vigoare dupa publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei, cel mai probabil in vara aceasta.
“În vederea accesului pe piaţa forţei de muncă din România, pentru cetăţenii menţionaţi la art. 3, C.N.R.E.D. recunoaşte sau echivalează actele de studii după cum urmează: recunoaşte automat actele de studii obţinute în statele membre ale Uniunii Europene, ale Spaţiului Economic European şi în Confederaţia Elveţiană, precum şi în state terţe la universităţi de prestigiu, prevăzute în Lista universităţilor de prestigiu din alte state, aprobată prin ordin al ministrului educaţiei.
Recunoaşte și echivalează actele de studii obţinute în state terţe la alte universităţi decât cele prevăzute în Lista universităţilor de prestigiu din alte state, aprobată prin ordin al ministrului educaţiei; în scopul obţinerii dreptului de liberă practică, pentru exercitarea unei profesii reglementate înRomânia, cu excepția celor menționate la lit. d), C.N.R.E.D. recunoaşte și echivalează atât actele de studii obţinute în state terţe de cetăţenii europeni.
Si de celelalte categorii de cetăţeni prevăzute în actele normative de reglementare a profesiei, cât şi diplomele obţinute în statele membre aleUniunii Europene, ale Spaţiului Economic European şi în Confederaţia Elveţiană care dau acces la profesii reglementate, atunci când actele de reglementare a profesiei nu dispun altfel; în scopul obţinerii dreptului de liberă practică în România pentru exercitarea uneia dintre cele 7 profesii reglementate sectorial.
Doctor medic specialist, doctor medic stomatolog, farmacist, asistent medical generalist, moașă, medic veterinar și arhitect cu drept de semnătură) de către cetățenii europeni care au studiat într-un stat terț şi de celelalte categorii de cetăţeni prevăzute în actele normative de reglementare a profesiei, C.N.R.E.D. transmite decizia de echivalare și recunoaștere autorității competente pentru respectiva profesie în vederea verificării îndeplinirii celorlalte condiții obligatorii privind exercitarea profesiei.
După comunicarea de către autoritatea competentă a îndeplinirii tuturor celorlalte condiții obligatorii privind exercitarea profesiei, C.N.R.E.D. emite documentul de echivalare sau de recunoaștere a studiilor; în cazul diplomelor obținute în urma finalizării unor programe de formare profesională de nivel6 sau 7 Cadrul European al Calificărilor, se recunoaște nivelul de studii în vederea accesului pe piața forței de muncă iar, în cazul profesiilor reglementate, fără drept de exercitare a profesiei.”