Hotarare de Guvern Oficiala a Ministrului Educatiei cu Masuri de ULTIM MOMENT pentru Sistemul de Invatamant

Ministrul Educatiei a publicat o Hotarare de Guvern cu masuri de ultim moment pentru sistemul de invatamant din Romania, iata ce decizii sunt anuntate.

Hotarare Guvern Oficiala Ministrului Educatiei Masuri ULTIM MOMENT Sistemul Invatamant

Ministrul Educatiei a publicat o Hotarare de Guvern care aduce in imediata noastra atentie o serie de masuri de ultim moment pentru Romania, Ligia Deca dorind sa le permita romanilor de pretutindeni si cetatenilor straini sa beneficieze de burse de studii, finantarea cheltuielilor de scolariare si cazare, pentru a studia in Romani.

Ministrul Educatiei detaliaza mai jos modul in care ar trebui sa fie puse in mod oficial in aplicare aceste prevederi pentru romani si straini, Ligia Deca dorind sa le ofere oamenilor mai multe oportunitati pentru a studia in tara noastra, pe cheltuiala statului roman, daca indeplinesc o serie de conditii stricte.

“Am lansat în consultare publică mai multe documente ce vizează categoriile români de pretutindeni și cetățeni străini. Acestea propun reglementări ce vizează modalitatea de acordare a burselor de studii, stagiile, admiterea și înmatricularea la studii, mobilitatea academică, procedura de eliberare a Scrisorii de acceptare la studii, precum și condițiile de eligibilitate și conținutul dosarelor de candidatură.

Astfel, #bursierii vor beneficia de: finanțarea cheltuielilor de școlarizare; finanțarea cheltuielilor de cazare în internate școlare/cămine studențești; facilități de transport intern în aceleași condiții precum cele aplicate elevilor/studenților români; bursă lunară egală cu cuantumul minim al bursei sociale. Studenții bursieri vor fi scutiți de la plata taxelor de înmatriculare la studii, a taxelor pentru testarea competențelor lingvistice de limba română.

De susținere a colocviului de admitere la studii de doctorat și a probelor specifice de aptitudini. Cadrele didactice care predau limba română sau în limba română în instituții de învățământ superior din străinătate pot obține finanțare pentru un stagiu de #formare profesională/ perfecționare. Pentru cetățenii străini care au obținut finanțare pentru un loc de studii fără plata taxelor de școlarizare.

Cu bursă lunară, cuantumul bursei lunare este stabilit la nivelul cuantumului minim al bursei sociale, aceștia beneficiind totodată de facilitățile enumerate la categoria bursierilor români de pretutindeni. Ministerul Educației acordă, anual, burse elevilor români de pretutindeni, pentru continuarea studiilor în cadrul unităților de învățământ preuniversitar de stat din România, învățământ liceal.

Incepând cu clasa a IX-a sau a X-a, învățământ cu frecvență zi, selectați în baza metodologiei aprobate prin ordin comun al ministrului educației și ministrului afacerilor externe, denumite în continuare „bursele românilor de pretutindeni”. Numărul burselor românilor de pretutindeni prevăzute la alin. (1) se stabilește în limita numărului de locuri aprobat, anual, prin Hotărârea Guvernului României privind cifra de școlarizare.”