X

Schengen: Deciziile Oficiale de ULTIM MOMENT Anuntate, Cum Afecteaza Finalizarea Aderarii Romaniei

Schengen este in centrul unei decizii oficiale de ultim moment, anuntata de inainte de o noua sedinta a Consiliului JAI, ea afectand finalizarea aderarii Romaniei, iar asta pentru ca aceasta problema nu va fi una dintre cele discutate in cursul zilelor de 13 si 14 iunie, cand se vor intalni ministrii de interne de Uniunea Europeana.

Schengen va fi pe agenda de discutii si puteti vedea mai jos ce planuri au ministrii care vor participa la intalnire, dar finalizarea aderarii Romaniei nu va fi unul dintre subiectele care vor fi in atentia acestora, in ciuda faptului ca Guvernul de la Bucuresti depune eforturi pentru a ridica veto-ul Austriei, dar deocamdata fara succes total.

Schengen va trece si printr-o serie de schimbari uriase in cursul urmatoarelor luni, deci e posibil ca finalizarea aderarii Romaniei sa fie amanata pana in momentul in care se va stabili cum va arata spatiul in cursul urmatorilor ani, fiind sanse reale ca ridicarea controalelor la granitele terestre sa aiba loc in 2025, poate la un an dupa aplicarea Air Schengen.

“În ceea ce privește Schengen, Comisia își va prezenta Pachetul Schengen 2024 privind starea spațiului Schengen. Miniștrii vor defini apoi „prioritățile pentru ciclul Consiliului Schengen 2024-2025”. La aproape 40 de ani de la crearea spațiului Schengen, miniștrii vor aproba Declarația Schengen, cu angajamentul de a se asigura că funcționarea spațiului Schengen rămâne adecvată pentru provocările actuale și viitoare.

UE este pe cale să implementeze o arhitectură de interoperabilitate a sistemelor sale informatice de combatere a criminalității și de securitate a frontierelor. Sistemul de intrare/ieșire (EES) – un sistem informatic automat pentru înregistrarea cetățenilor din afara UE care călătoresc pentru o ședere scurtă – va fi lansat în această toamnă.”

This post was last modified on iun. 5, 2024, 7:40 PM 19:40

Disqus Comments Loading...