X

Masura Oficiala de ULTIM MOMENT a Simonei Bucura-Oprescu, Adoptata de Guvernul Romaniei

Simona Bucura-Oprescu a anuntat ca Guvernul României a aprobat recent Hotărârea pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care prevede majorarea acestuia la 3.700 lei lunar, începând cu data de 1 iulie 2024. Acest pas semnificativ vine în contextul unei creșteri de la nivelul actual de 3.300 lei, având scopul de a îmbunătăți condițiile de trai pentru angajații români.

Simona Bucura-Oprescu explica faptul ca măsura are multiple beneficii sociale și economice. Din punct de vedere social, stimularea ocupării forței de muncă în sectoarele cu cerere ridicată va contribui la reducerea muncii nedeclarate și la îmbunătățirea condițiilor de muncă. Economic, majorarea salariului minim va conduce la creșterea consumului intern, ceea ce poate avea un efect pozitiv asupra importurilor de bunuri de consum și asupra puterii de cumpărare a salariaților.

„Demersul este menit să aducă un trai mai bun angajaților din România și să reducă sărăcia în muncă. Majorarea salariului minim brut pe țară garantat în plată presupune o apropiere a remunerației de nivelul cerut de Directiva UE 2022/2041 privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană. În plus, din experiența anilor trecuți, creșterea salariului minim a adus și o creștere pe verticală a majorității salariilor, nu doar pentru cele minime”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii.

Conform noilor reglementări, tariful orar va fi de 22,024 lei/oră pentru un program normal de lucru de 168 ore pe lună. Valoarea netă majorată a salariului minim brut pe țară va fi de 2.363 lei, incluzând o deducere de 300 lei, ceea ce reprezintă o majorare netă de 284 lei.

Simona Bucura-Oprescu dezvaluie faptul ca in prezent, aproximativ 760.000 de salariați din România beneficiază de salariul minim brut garantat în plată, reprezentând circa 14% din numărul total de salariați activi. De la 1 iulie 2024, de majorarea salariului de bază minim la 3.700 de lei vor beneficia 1.871.266 de salariați.

Totuși, această majorare nu se aplică salariaților din agricultură și industria alimentară, pentru aceste categorii aplicându-se prevederile legale în vigoare. Această inițiativă reprezintă un pas important în asigurarea unui standard de viață decent pentru toți angajații din România și alinierea condițiilor de muncă la cerințele europene.

This post was last modified on iun. 7, 2024, 12:19 AM 00:19

Disqus Comments Loading...