X

Planurile Oficiale NASA de ULTIM MOMENT pentru Planeta Marte si o Misiune foarte Importanta

Planeta Marte este in centrul atentiei NASA, care a selectat zece studii menite să găsească mijloace mai accesibile și mai rapide pentru a prelua mostre colectate de pe suprafața marțiană și a le returna pe Pământ. Acest demers face parte din programul NASA Mars Sample Return, care s-a confruntat cu diverse provocări în ultimele luni, pe fondul criticilor că actualul său plan de 11 miliarde de dolari este prea costisitor.

Planul actual pentru misiunea Mars Sample Return (MSR) prevede multiple lansări pe Marte, culminând cu plasarea unui vehicul de ascensiune marțiană (Mars Ascent Vehicle, MAV) pe suprafața Planetei Roșii. Rover-ul Perseverance, alături de mici elicoptere de recuperare similare cu Ingenuity, ar colecta mostre de pe Marte și le-ar încărca în MAV. Acesta ar lansa apoi mostrele pe orbită, unde o navă spațială le-ar colecta și le-ar transporta înapoi spre Pământ.

NASA consideră că această abordare este costisitoare și prea ambițioasă. Din acest motiv, agenția a selectat zece studii propuse de grupuri industriale și academice, menite să găsească o metodă mai simplă de a aduce mostre de pe Planeta Marte înapoi pe Pământ.

Șapte dintre aceste propuneri au primit contracte de 1,5 milioane de dolari pentru a efectua studii de 90 de zile, în timp ce celelalte trei propuneri provin de la propriile centre de cercetare ale NASA, Laboratorul de Propulsie cu Reacție al Caltech și Laboratorul de Fizică Aplicată al Universității Johns Hopkins.

Planurile Oficiale NASA de ULTIM MOMENT pentru Planeta Marte si o Misiune foarte Importanta

Printre participanții din industria aerospațială care sunt asociați cu studiile selectate se numără Lockheed Martin, Northrop Grumman, Blue Origin și Aerojet Rocketdyne. SpaceX și-a prezentat propria propunere intitulată „Permiterea întoarcerii probelor pe Marte cu nava spațială”, iar fondatorul și CEO-ul companiei, Elon Musk, a afirmat public de mai multe ori că Starship va ajunge pe Marte „în decurs de 5 ani”.

Administratorul NASA, Bill Nelson, a lăudat inițiativa de a găsi noi modalități de a aduce acasă mostrele de pe Marte. „Mars Sample Return va fi una dintre cele mai complexe misiuni pe care NASA le-a întreprins și este esențial să o îndeplinim mai repede, cu mai puține riscuri și la un cost mai mic”, a declarat Nelson într-un comunicat al agenției. „Sunt încântat să văd viziunea pe care aceste companii, centre și parteneri o prezintă în timp ce căutăm idei proaspete, interesante și inovatoare pentru a descoperi mari secrete cosmice de pe Planeta Roșie”, a adăugat el.

Nelson a subliniat anterior că planul actual MSR este prea costisitor și va necesita o așteptare prea lungă. „Concluzia este că 11 miliarde de dolari sunt prea scumpe, iar a nu returna mostre până în 2040 este inacceptabil de prea lungă”, a spus Nelson în timpul unei teleconferințe din aprilie 2024.

Rover-ul Perseverance al NASA a colectat până acum 10 tuburi de probă în timpul explorării craterului Jezero de 45 de kilometri lățime de pe suprafața marțiană. Aceste tuburi au fost depuse într-un depozit de pe Planeta Marte în ianuarie 2023. Inițiativa actuală a NASA de a găsi soluții inovatoare și eficiente reflectă determinarea agenției de a depăși provocările și de a aduce acasă mostre prețioase de pe Planeta Roșie.

This post was last modified on iun. 8, 2024, 12:55 PM 12:55

Disqus Comments Loading...