Masurile Oficiale de ULTIM MOMENT Decise de Ministrul Educatiei, Vizand Elevii si Studentii Deopotriva

Ministrul Educatiei a decis o serie de masuri oficiale de ultim moment, cum vizeaza ele elevii si studentii din toata Romania chiar in acest moment.

Masurile Oficiale ULTIM MOMENT Decise Ministrul Educatiei Vizand Elevii Studentii Deopotriva

Ministrul Educatiei a luat o serie de decizii extrem de importante, care ne aduc in atentie masuri oficiale de ultim moment, care vizeaza elevii si studentii deopotriva, iar asta pentru ca Ligia Deca vrea sa publice un ordin prin care sa le permita universitatilor sa organizeze activitati extracuriculare pentru elevii din scoli.

Ministrul Educatiei detaliaza mai jos ce anume inseamna aceste tipuri de activitati extracuriculare, iar asta pentru ca in baza lor elevii pot beneficia de experiente noi inainte de a termina liceul, Ligia Deca spunand ca doar elevii din clasele a XI-a si a XII-a, vor putea beneficia de pe urma acestui ordin.

“Instituțiile de învățământ superior de stat pot organiza, împreună cu studenții, elevii din clasele a XI-a și a XII-a, după caz, fazele naționale ale activităților extracurriculare – științifice, tehnice, cultural-artistice și sportive naționale, precum și cele pentru studenții capabili de performanțe, numite în continuare activități extracurriculare.

Instituțiile de învățământ superior de stat care organizează activități extracurriculare pot solicita Ministerului Educației, denumit în continuare M.E., alocarea de fonduri de la bugetul de stat în vederea organizării și desfășurării acestora. Pentru organizarea și desfășurarea activităților extracurriculare instituțiile de învățământ superior de stat utilizează și fonduri din bugetul propriu şi pot identifica și alte surse de finanțare.

În organizarea activităților prevăzute la alin. (1) sunt implicate și asociațiile, organizațiile studențești legal constituite. Fondurile solicitate de instituțiile de învățământ superior de stat de la bugetul de stat pentru organizarea și desfășurarea de activități extracurriculare se alocă de către M.E. în limita fondurilor aprobate cu această destinație. Pentru activitățile prevăzute la alin. (1), M.E. poate aproba alocarea de fonduri de la bugetul de stat destinate următoarelor categorii de cheltuieli.

Cheltuieli ocazionate de organizarea activității extracurriculare, transportul dus – întors al participanților, cazarea participanților, masa participanților. Pe perioada stării de alertă, de necesitate sau de urgență, activitățile extracurriculare aprobate se pot desfășura și în sistem online. În cazul organizării online a activităților extracurriculare, cheltuielile specifice de organizare sunt destinate închirierii de platforme online.

Acces la baze de date și aplicații virtuale, cheltuieli pentru publicarea lucrărilor științifice ale studenților, cheltuieli pentru asigurarea vizibilității activităților extracurriculare, închiriere de softuri etc. În cazul încetării stării de alertă, de necesitate sau de urgență, activitățile extracurriculare aprobate în format online se reiau în format fizic cu alocarea de fonduri conform cuantumurilor prevăzute la art.4 alin. (1) lit. a) – d), cu încadrarea în suma aprobată.”