Mesajul Oficial de ULTIM MOMENT al lui Marcel Bolos privind Masurile in Vamile din Romania

Marcel Bolos transmite un mesaj oficial de ultim moment privind masurile in vamile din Romania, ce transmite ministrul Finantelor pentru romani.

Mesajul Oficial ULTIM MOMENT Marcel Bolos Masurile Vamile Romania

Marcel Bolos anunta ca primele scanere cu raze X montate în punctele vamale din Albița și Giurgiulești au început să producă rezultate notabile. În doar câteva zile, aceste echipamente performante au descoperit bunuri nedeclarate în valoare de peste 53.000 de euro, 123.000 de lei moldovenești și 5.100 de țigarete.

Ministrul Finanțelor, Marcel Bolos, a subliniat importanța acestor scanere în cadrul unui comunicat recent, explicând de ce aceste echipamente sunt esențiale pentru securitatea vamală și pentru combaterea evaziunii fiscale. “Sigur că sunt pași foarte mici, dar mă gândesc cum vor arăta punctele de frontieră atunci când toate cele 26 de scanere vor fi instalate și când le vom folosi la adevărata lor capacitate”, a declarat ministrul.

Un aspect cheie al acestor scanere este utilizarea algoritmilor de inteligență artificială, care prelucrează un număr tot mai mare de tipare și detectează automat chiar și cele mai complexe indicii ce pot semnala prezența bunurilor ilegale sau nedeclarate. “Prin învățare continuă, aceste sisteme devin din ce în ce mai precise în identificarea încercărilor de fraudă,” a adăugat Boloș.

Marcel Bolos a reamintit că acest început promițător face parte dintr-un proces mai amplu de consolidare a capacității instituționale pentru combaterea evaziunii fiscale, un obiectiv pe care l-a subliniat încă de anul trecut. “Cu o strategie coerentă, reușim să creăm o sinergie între toate instrumentele, printre care e-Factura, e-Transport, SAF-T, e-TVA și modulele antifraudă,” a spus el.

Aceste eforturi susțin capacitatea ANAF de a preveni și combate evaziunea fiscală, contribuind totodată la o colectare mai eficientă a veniturilor. Astfel, România își poate menține ritmul ridicat al investițiilor. În acest context, cheltuielile cu investițiile au crescut ca pondere în PIB cu 1,1 puncte procentuale, de la 5,17% din PIB în anul 2022 la 6,27% din PIB în 2023. Nivelul investițiilor este prognozat să fie cel mai mare din Uniunea Europeană în acest an.

Marcel Bolos afirma ca, deși ne aflăm la începutul implementării acestor scanere performante, rezultatele deja obținute demonstrează potențialul enorm pe care îl au în combaterea fenomenului de evaziune fiscală și în asigurarea unei mai bune colectări a veniturilor la bugetul de stat.