X

Cadrul Oficial de ULTIM MOMENT Anuntat de Ministrul Educatiei cu Hotarari Importante pentru Invatamantul din Romania

Ministrul Educatiei anunta in mod oficial un cadru de ultim moment, pentru invatamantul din toata Romania, iar asta pentru ca Ligia Deca aduce in atentie modul in care vrea sa internationalizeze sistemul de invatamant superior, adica universitatile, in vederea cresterii calitatii educatiei si cercetarii.

Ministrul Educatiei vrea sa ii ajute pe studentii din toata Romania sa se bucure de o experienta educationala mult mai buna, din toate punctele de vedere, iar asta in conditiile in care vrea Ligia Deca vrea ca si cercetarea sa fie o prioritate in mai multe universitati, toate detaliile fiind disponibile mai jos.

“Cadrul strategic privind internaționalizarea sistemului de învățământ superior, prevăzut în Legea învățământului superior, reprezintă principalul instrument de susținere a internaționalizării, în vederea creșterii calității educației și cercetării, indicând prioritățile din domeniu, în acord cu cele naționale, cu procesele internaționale și tratatele la care România este parte. Acest cadru strategic are în vedere și o serie de rezultate ale internaționalizării, precum: îmbunătățirea calității educației și cercetării.

Transferul de cunoștințe și inovare, sporirea competitivității instituțiilor de învățământ superior prin atragerea de studenți și personal academic din întreaga lume, dezvoltarea socioeconomică și culturală a țării. O componentă esențială a internaționalizării sistemului de învățământ superior este mobilitatea academică. În acest sens, cu sprijinul Ministerului Educației, instituțiile de învățământ superior trebuie să adopte măsuri în vederea stimulării mobilității pentru învățare.

Printre prioritățile Ministerului Educației și ale instituțiilor aflate în subordine/coordonare, în vederea implementării cadrului strategic privind internaționalizarea sistemului de învățământ superior din Romania, se numără: stimularea mobilităților pentru învățare (pentru studenții români); îmbunătățirea serviciilor suport pentru mobilitatea (studenți/cadre universitare, români sau din străinătate).

Susținerea inițiativei universităților europene pentru cooperare; descentralizarea procesului de admitere pentru cetățenii din state terțe UE; creșterea vizibilității instituțiilor de învățământ superior din România în mediul internațional; digitalizarea/simplificarea proceselor de recunoaștere și echivalare a diplomelor și de acordare a vizelor; încorporarea schimbului virtual și a învățării internaționale colaborative online; îmbunătățirea colaborării cu diaspora academică românească.

Promovarea de programe de studiu și de cercetare (dezvoltare și implementare) orientate spre dezvoltarea durabilă și tranziția verde. Instituțiile de învățământ superior trebuie sa își dezvolte propriile strategii privind internaționalizarea ca strategii individuale sau ca parte a strategiei instituționale. Strategiile privind internaționalizarea trebuie să fie adaptate la nevoile și obiectivele specifice fiecărei instituții și pot conține măsuri referitoare la (dar nu limitat la): recrutarea și menținerea în instituția de învățământ superior a studenților internaționali; atragerea de studenți internaționali în programele de studii în domenii prioritare.”

This post was last modified on iun. 13, 2024, 9:27 AM 09:27

Disqus Comments Loading...