X

Masurile Oficiale de ULTIM MOMENT ale lui Florin Barbu privind Preturile Alimentelor si Agricultura

Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a avut o primă întâlnire cu procesatorii din industria alimentară pentru a discuta măsurile necesare pentru combaterea creșterii excesive a prețurilor la produsele agricole și alimentare, precum și la îngrășăminte, furaje și pesticide.

Florin Barbu, in cadrul intalnirii a subliniat impactul pozitiv al plafonării adaosului comercial, măsură care a dus la scăderea prețurilor pentru alimentele de bază. „Datele INS ne arată încă o dată că măsura plafonării adaosului comercial a avut efectele așteptate și a dus la scăderea prețurilor pentru alimentele de bază.

Vă mulțumesc că aveți deschiderea pentru o analiză amănunțită a costurilor de producție pentru toate produsele agroalimentare, astfel încât împreună să decidem soluția corectă pentru consumatori, pentru cei care produc, dar și pentru cei care comercializează aceste produse. Este nevoie de implicarea tuturor pentru a le oferi produse românești la prețuri decente. Înțeleg foarte bine nevoia de câștig a fiecăruia, însă creșterea nejustificată a prețurilor nu va fi tolerată”, a declarat ministrul Agriculturii.

Discuțiile vor continua și cu reprezentanții marilor rețele comerciale, astfel încât măsurile să fie discutate cu toate părțile implicate în procesul de consultare, în vederea definitivării cadrului legal.

Florin Barbu a anunțat lansarea unor proiecte pe infrastructura secundară de irigații, cu fonduri de 400 de milioane de euro alocate. Valoarea fiecărui proiect este de 1,5 milioane de euro, finanțare integrală fiind asigurată de Comisia Europeană, inclusiv TVA-ul fiind eligibil. „Beneficiarii pot să-și achiziționeze echipamentele de irigat pentru suprafața pe care o reabilitează, pe lângă reabilitarea infrastructurii secundare de irigații,” a adăugat ministrul.

Programul de reabilitare a infrastructurii principale de irigații include 162 de amenajări, dintre care 31 au fost recepționate, acoperind o suprafață de 581.000 de hectare, fiind deja funcționale. Alte 42 de obiective, începute de la preluarea mandatului, sunt în faza finală, urmând să acopere încă 622.000 de hectare.

Florin Barbu și procesatorii din industria alimentară marchează un pas important în stabilirea unor măsuri eficiente pentru protejarea consumatorilor români de creșterile nejustificate ale prețurilor. Continuarea discuțiilor cu reprezentanții marilor rețele comerciale și investițiile în infrastructura de irigații sunt componente esențiale ale strategiei guvernamentale de a asigura stabilitatea pieței și accesul la produse agroalimentare la prețuri accesibile.

This post was last modified on iun. 13, 2024, 10:55 PM 22:55

Disqus Comments Loading...