X

Anunturile Oficiale de ULTIM MOMENT ale Ministrului Energiei cu Masuri pentru Toata Romania

Ministerul Energiei, sub conducerea ministrului Sebastian Burduja, a lansat în consultare publică proiectul Strategiei Energetice a României pentru perioada 2025-2035, având în vedere și perspectiva anului 2050. Acest document esențial definește viziunea și obiectivele fundamentale pentru dezvoltarea sectorului energetic național, ținând cont de reperele naționale, europene și globale care influențează politicile și deciziile din domeniul energetic.

Ministrul Energiei a subliniat importanța unui mix energetic diversificat, evidențiind că România dispune de resurse naturale, financiare și umane suficiente pentru a moderniza sectorul energetic. “Ne propunem să ne aliniem obiectivelor comunitare de atingere a neutralității climatice și să răspundem nevoilor societății românești, asigurând accesul neîntrerupt la energie la prețuri competitive, din surse diversificate și cât mai puțin poluante,” a declarat acesta.

Strategia Energetică definește șase obiective fundamentale:

  • Securitate energetică
  • Energie cu emisii scăzute de carbon
  • Eficiență energetică
  • Acces fizic la energie pentru toți consumatorii și accesibilitate financiară
  • Piețe de energie eficiente
  • Digitalizare și securitate cibernetică

Documentul este rezultatul muncii experților din Ministerul Energiei, realizată cu consultarea companiilor și instituțiilor din subordine și a membrilor Consiliului Onorific pentru Energie. Ministrul Burduja a mulțumit în mod special lui Adrian Băzăvan pentru coordonarea acestei munci titanice.

În primele date analizate de la principalii furnizori de gaze naturale și energie electrică, se observă că, pentru a doua lună consecutiv, după modificarea mecanismului de plafonare-compensare, prețurile facturate pentru consumul lunii mai se mențin sub plafoanele maxime prevăzute de lege.

La gaze naturale, prețul plătit de populație în luna mai a fost mai mic decât prețul maxim de 0,31 lei/kWh, cu reduceri între 11% și 23% la principalii furnizori, în funcție de zona de distribuție. De asemenea, la energie electrică, primele date arată că principalii furnizori au avut prețuri cu până la 15% mai mici față de prețul maxim de 1,3 lei/kWh, aplicate pe zona de rețea de joasă tensiune, pentru clienții cu un consum mai mare de 300 kWh în luna mai 2024.

Ministrul Burduja a subliniat că actualizarea mecanismului de plafonare și compensare a prețurilor la energie electrică, promovată în Guvern pe 28 martie, funcționează în beneficiul românilor, confirmând astfel așteptările publice declarate la acea dată.

Perioada de consultare publică va dura între 14 iunie și 13 iulie, timp în care toate părțile interesate sunt invitate să contribuie cu sugestii și opinii la adresa ser2024@energie.gov.ro. De asemenea, vor fi organizate evenimente publice de consultare, la care sunt invitați toți cei interesați. “Împreună, construim un viitor energetic sustenabil pentru România!” a concluzionat ministrul.

This post was last modified on iun. 18, 2024, 9:38 PM 21:38

Disqus Comments Loading...