ANM, Administratia Nationala de Meteorologie, emite o actualizare oficiala de ultim moment cu o informare privind prognoza meteo a starii vremii in Romania pe 2 saptamani, aducand in atentia noastra felul in care va evolua vremea in toata tara in aceasta perioada, iar mai jos puteti vedea ceea ce ne spun expertii in meteorologie cu privire la situatia pe care o vom intalni.
ANM explica mai jos pentru fiecare regiune din Romania evolutia temperaturilor, a precipitatiilor, a tuturor fenomenelor meteorologice pe care ne-am putea astepta sa le vedem, astfel ca e important sa stim despre ele, pentru a fi in siguranta, indiferent ce fel de deplasari dorim sa facem in intervalul de timp mentionat de meteorologi.
ESTIMAREA EVOLUŢIEI VALORILOR TERMICE ŞI A PRECIPITAŢIILOR ÎN INTERVALUL 17 IUNIE – 01 IULIE 2024
Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.
BANAT
Până spre sfârșitul primei săptămâni vremea se va încălzi, va deveni caniculară, iar disconfortul termic se va accentua. Media temperaturilor maxime va urca, de la 31 de grade în prima zi, până în jurul a 37 de grade în ultimele zile, iar a minimelor, de la 15 grade, la 19…21 de grade.
În 23 și 24 iunie se va răci, iar temperaturile vor scădea cu aproximativ 4 grade minimele și 7…8 grade, maximele. În zilele care vor urma, nu vor mai fi variații termice semnificative în ceea ce privește media minimelor, dar a maximelor va fi în ușoară creștere. Vor fi perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică, aproape în fiecare zi, începând cu data de 23 iunie.
CRIȘANA
Până sâmbătă, 22 iunie, vremea va fi într-un proces de încălzire, disconfortul termic se va accentua treptat, iar în ultimele zile va fi și caniculă. Media temperaturilor maxime va urca, de la 29 de grade în prima zi, până în jurul a 36 de grade în ultimele, iar a minimelor, de la 15 grade, la 18…20 de grade.
În 23 și 24 iunie se va răcori, temperaturile urmând să scadă cu 3…4 grade minimele și cu 6…7 grade maximele. În zilele care vor urma minimele termice vor fi aproximativ constante, dar maximele vor crește ușor și treptat. Vor fi perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică, aproape în fiecare zi, începând cu data de 22 iunie.
TRANSILVANIA
Vremea se va încălzi, iar disconfort termic se va accentua treptat, până spre sfârșitul primei săptămâni. Media temperaturilor maxime va urca, de la 28 de grade în prima zi, până în jurul a 34 de grade în ultimele trei, iar a minimelor, de la 13 grade, la 15…17 grade.
În 23 și 24 iunie temperaturile vor scădea, cu 3…4 grade minimele și cu 6…7 grade maximele. În zilele care vor urma media minimelor termice va fi aproximativ constantă, dar a maximelor va avea un ușor trend de creștere. Probabilitatea pentru perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică, va fi mai ridicată în intervalul 23 – 28 iunie.
MARAMUREȘ
Până spre finalul primei săptămâni valorile de temperatură vor fi în creștere, iar disconfort termic se va accentua. Media temperaturilor maxime va urca, de la 27 de grade în prima zi, până în jurul a 33 de grade în ultimele trei – patru zile, iar a minimelor, de la 14 grade, la 16…18 grade.
În 23 și 24 iunie temperaturile vor scădea, cu 3…4 grade minimele și cu 6…7 grade maximele. În zilele care vor urma media minimelor termice va fi aproximativ constantă, dar a maximelor va avea un ușor trend de creștere. Probabilitatea pentru perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică, va fi mai ridicată la finalul primei săptămâni și în primele zile ale celei de a doua.
MOLDOVA
Vremea se va încălzi, iar disconfort termic se va accentua treptat, în special în jumătatea sudică a regiunii, până spre sfârșitul primei săptămâni. Media temperaturilor maxime va fi în creștere, de la 29 de grade în prima zi, până la 33 … 34 de grade în ultimele trei, iar a minimelor, de la 14 grade, la 17…19 grade.
În 23 și 24 iunie temperaturile vor scădea, cu aproximativ 4 grade minimele și cu 5…6 grade maximele. În zilele următoare media minimelor termice va fi aproximativ constantă, dar a maximelor va avea un ușor trend de creștere. Probabilitatea pentru perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică, va fi mai ridicată în intervalul 23 – 28 iunie.
DOBROGEA
Vremea va fi caldă, călduroasă în zona continentală, în special în prima săptămână când și disconfortul termic va fi ridicat. Media temperaturilor, pe întreaga regiunie, va avea variații, în general, între 29 și 32 de grade în cazul maximelor și între 17 și 20 de grade în cel al minimelor.
Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, cu o probabilitate mai mare în primele zile ale intervalului, dar mai ales în cea de a doua săptămână.
MUNTENIA
Până spre sfârșitul primei săptămâni vremea va fi într-un proces de încălzire treptată, va fi caniculă pe arii tot mai extinse, iar disconfortul termic se va accentua. Media temperaturilor maxime va urca, de la 33 de grade în prima zi, până în jurul a 37 de grade în ultimele trei, iar a minimelor, de la 15…16 grade, la 19…21 de grade.
În intervalul 23 și 25 iunie temperaturile vor scădea cu 4…5 grade minimele și 6…7 grade, maximele. În zilele care vor urma, nu vor mai fi variații termice semnificative în ceea ce privește media minimelor, dar a maximelor va fi în ușoară creștere. Vor fi intervale de timp cu instabilitate atmosferică, pe alocuri în prima săptămână și pe arii mai extinse în cea de a doua.
OLTENIA
Până în data de 22 iunie, vremea va deveni extrem de caldă, va fi caniculă pe arii tot mai extinse, iar disconfortul termic se va accentua. Media temperaturilor maxime va urca, de la 33 de grade în prima zi, până spre 37…38 de grade în ultimele trei, iar a minimelor, de la 15 … 16 grade, la 19 … 21 de grade.
În intervalul 23 și 25 iunie temperaturile vor scădea cu 4 … 5 grade minimele și aproximativ 6…7 grade, maximele. În zilele care vor urma, nu vor fi variații termice semnificative în cazul mediei minimelor, dar a maximelor va fi în ușoară creștere. Probabilitatea pentru perioade cu instabilitate atmosferică va fi mai mare în cea de a doua săptămână.
LA MUNTE
Vremea va fi într-un proces de încălzire, iar disconfortul termic va crește, până spre finalul primei săptămâni. Media temperaturilor maxime va urca, de la 19 de grade în prima zi, până spre 24 … 25 de grade în ultimele trei, iar a minimelor, de la 9 … 10 grade, la 14 … 16 grade.
În zilele de 23 și 24 iunie temperaturile vor scădea cu 4 … 5 grade minimele și aproximativ 6…7 grade, maximele. În zilele care vor urma temperaturile nu vor avea variații importante. Vor fi intervale de timp cu instabilitate atmosferică, pe alocuri în prima săptămână și pe arii mai extinse în cea de a doua.