Ministrul Educatiei transmite un mesaj direct oficial de ultim moment pentru multi elevi din Romania, iar asta pentru ca Ligia Deca le vorbeste tinerilor despre faptul ca a inceput sustinerea examenului de Bacalaureat 2024 in Romania, primele probe pentru competente fiind sustinute in momentul de fata, in intreaga tara, inaintea celor scrise.
Ministrul Educatiei vorbeste mai jos si ceea ce se intampla din punct de vedere al sustinerii acestor probe pentru Bacalaureat 2024, dar si felul in care conteaza calificativele acordate, separat vorbind despre un apel pentru finantari dedicate scolilor din Romania, fiind desemnate multe dintre unitatile de invatamant care urmeaza sa beneficieze de bani.
„Absolvenții de liceu au început, astăzi, probele de evaluare a competențelor lingvistice la limba română! Urmează probele de evaluare a competențelor în limba maternă și limba modernă, precum și a celor digitale. Acestea sunt programate în intervalul 17-27 iunie, urmând ca probele scrise să înceapă din 1 iulie. Rezultatele obținute la aceste probe nu se exprimă prin note, ci prin stabilirea nivelului de competență corespunzător, în concordanță cu grilele naționale sau europene.
De asemenea, rezultatele la proba de competențe digitale se stabilesc în funcție de standardele europene și metodologia de examen. Probele scrise din sesiunea iunie – iulie 2024 încep luni, 1 iulie (Limba şi literatura română). Proba obligatorie a profilului este programată marți, 2 iulie, fiind urmată joi, 4 iulie, de proba la alegere a profilului şi specializării. Proba la Limba și literatura maternă se va desfășura vineri, 5 iulie.
Afișarea primelor rezultate va avea loc în data de 8 iulie (până la ora 12:00), iar contestațiile se pot depune în intervalul orar 12:00 – 18:00, în aceeași zi. Rezultatele finale vor fi comunicate în data de 12 iulie. Un candidat este declarat promovat la examenul național de bacalaureat dacă îndeplinește, cumulativ, următoarele condiţii: a susţinut probele de evaluare a competenţelor, a susţinut toate probele scrise și a fost notat cu minimum 5 la fiecare dintre acestea, obținând, în final, cel puţin media 6 la probele scrise.
Am publicat lista proiectelor admise în urma etapei de evaluare a eligibilității din cadrul apelului de proiecte „Schemă de granturi pentru construcția de campusuri școlare rurale”! Alocarea financiară totală a apelului de proiecte este de 29,97 de milioane de euro. Le mulțumim tuturor celor care au depus proiecte și le dorim succes în următoarea etapă!
Scopul prezentului apel îl reprezintă acordarea de granturi pentru construirea și dotarea infrastructurii a trei campusuri școlare rurale, fiecare dintre acestea asigurând suportul necesar desfășurării actului educațional pentru minimum 300 de elevi/copii din unitățile administrativ-teritoriale limitrofe.”