X

Deciziile Oficiale ale Ministrului Educatiei cu Masurile de ULTIM MOMENT Aplicate in Scolile din Romania

Ministrul Educatiei a anuntat o serie de decizii oficiale foarte importante cu o serie de masuri de ultim moment, care se vor aplica in scolile din Romania, ele vizand problema violentei in randul elevilor, una care devine tot mai serioasa, dar pentru care exista solutii, despre care Ligia Deca vorbeste mai jos.

Ministrul Educatiei vorbeste deasemenea si despre Comisiile de specialitate ale CNATDCU, care au luat o serie de decizii cu privire la standardele minimale nationale necesare pentru conferirea titlurilor didactice de conferentiar si profesor, iar mai multe detalii despre acest lucru aveti acum mai jos.

“Elevii de la Colegiul Economic „George Barițiu” din Sibiu au fost implicați într-o serie de inițiative menite să combată violența și bullyingul în școli. Acestea au inclus o campanie de conștientizare și sensibilizare organizată în parteneriat cu CJRAE Sibiu, care a implicat activ și părinții, precum și o piesă de teatru interactivă, intitulată „ARTĂ SAU VIOLENȚĂ”, care a provocat dezbateri și reflecții profunde în rândul colegilor, părinților, profesorilor și reprezentanților comunității.

De asemenea, întâlnirile cu reprezentanții Inspectoratului de Poliție a Județului Sibiu au fost esențiale pentru discutarea impactului bullyingului. În plus, Ziua internațională a nonviolenței a fost marcată prin expoziții de afișe și lucrări ale elevilor pe holurile școlii, promovând mesajul nonviolenței. Activitățile fac parte din Programul de prevenire a violenței și a infracțiunilor în mediul școlar pentru care Ministerul Educației a alocat în anul școlar 2023-2024 peste 1.400.000 de lei.

Prin Mecanismul Național de Susținere a Prevenirii Criminalității gestionat de Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate. Comisiile de specialitate ale CNATDCU au analizat observațiile și sugestiile primite în perioada de consultare publică (martie 2024) și în cadrul ședințelor de dezbatere publică (martie-mai 2024) cu privire la propunerile CNATDCU de standarde minimale naționale necesare și obligatorii pentru conferirea titlurilor didactice de conferențiar și profesor.

A atestatului de abilitare, precum și a diplomei de doctor, transmise ca urmare a solicitării Ministerului Educației. Au fost avute în vedere următoarele direcții: noile standarde să nu fie mai coborâte decât cele în vigoare în prezent; noile standarde să țină seama de realitățile sistemului național de învățământ superior și de criteriile de acreditare a programelor de studii stabilite de ARACIS.

Noile standarde de abilitare, conferențiar și profesor universitar, să includă obligatoriu o componentă didactică. De asemenea, revizuirea a presupus și următoarele: detalierea unora dintre definițiile existente/adăugarea unora noi, după caz, pentru claritate; modificarea ponderii unor criterii; criteriile de publicare să încurajeze performanța în cercetare; uniformizarea standardelor aferente unor domenii (ex. domeniul medical).”

This post was last modified on iun. 19, 2024, 11:35 PM 23:35

Disqus Comments Loading...