Ministerul Apararii ne aduce in atentia imediata cele mai importante misiuni pe care militarii romani le-au derulat in plin razboi in Ucraina, iar asta deoarece Fortele Aeriene si-au trimis elicopterele pentru un stagiu de pregatire in Spania, ele zburand peste 3.500 de kilometri pentru a ajunge in locatia in care au derulat misiunea de instruire aplicativa luna aceasta.
Ministerul Apararii detaliaza deasemenea mai jos si o actiune de schimbare a comenzii Grupului de Lupta Multinational din Centrul National de Instruire Intrunita „Getica” pe data de 17 iunie, cu mai multe detalii despre aceste actiuni disponibile chiar mai jos, pentru a ne face o idee mai clara cu privire la ceea ce au realizat militarii tarii noastre.
„Ceremonia de schimbare a comenzii Grupului de Luptă Multinațional din Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” În data de 17 iunie, la Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu, județul Brașov, a avut loc, în prezența Ambasadorului Republicii Franceze în România, ES Nicolas Warnery și a comandantului Corpului Multinaţional Sud-Est, generalul-maior Cristian Dan, ceremonia de schimbare a comenzii Grupului de Luptă al NATO, pentru care Franţa este naţiune cadru.
Totodată, cu ocazia acestui eveniment, zona din tabăra militară în care sunt instalați militarii francezi a fost denumită „Tabăra General Berthelot”, în semn de omagiu adus eroului francez, devenit simbol al relațiilor de prietenie şi solidaritate dintre cele două națiuni înrudite, română şi franceză. De asemenea, cu acest prilej a avut loc și dezvelirea unei plăci comemorative în onoarea Generalului Henri Mathias Berthelot.
În perioada 17 – 28 iunie 2024, un detaşament compus din două elicoptere IAR 330 PUMA SOCAT şi 30 de militari din cadrul Bazei 71 Aeriană și Baza 95 Aeriană, împreună cu o echipă de militari din cadrul DCSL, este dislocat în Spania pentru al treilea an consecutiv, pentru a participa la stagiul de instruire aplicativ “Air Centric Personnel Recovery Operatives Course 2024-APROC 24”, în Baza Aeriană Albacete din Spania.
Elicopterele au traversat Europa de la est la vest, Carpații, Alpii și Pirineii, parcurgând toate formele de relief, inclusiv o etapă de zbor deasupra mării, totalizând aproximativ 3500 km în distanța. Dacă în ultimii 2 ani piloții de elicoptere din cadrul Bazei 95 Aeriană au fost educați și certificați în cadrul APROC pentru planificarea, pregătirea, execuția și analiza misiunilor de recuperare a personalului.
Anul acesta detașamentul român este format dintr-un mixt de piloți din cadrul Bazei 71 Aeriană și Bazei 95 Aeriană pentru că, anul viitor, responsabilitatea generării resursei umane ce urmează a fi educată și certificată va reveni în totalitate Bazei 71 Aeriană. Ne dorim să asigurăm o educație și un antrenament la cele mai înalte standarde pentru piloții de elicoptere.„