Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a declarat că este imperativ ca în sistemul medical să se pună un accent mai mare pe empatie și comunicare. „Trebuie să ținem cont de empatie, de comunicare, de partea de îngrijire, de comunicare. Nu cred că trebuie să mai așteptăm încă 22 de ani să introducem ca și disciplină comunicarea. Oamenii, dar și familiile celor care sunt bolnavi, au nevoie nu numai de încurajare, au nevoie de o explicație, au nevoie de empatie, au nevoie de o persoană cu care să comunice și care să le înțeleagă neliniștile,” a afirmat Rafila.
Alexandru Rafila a subliniat că în următorii doi, trei ani se vor finaliza mai multe spitale noi. Primul dintre acestea, spitalul din Bistrița, va fi gata anul viitor. „El este gata acum, va fi dotat și funcțional. În perioada 2028 – 2029, vor fi gata alte trei spitale regionale,” a precizat ministrul. Rafila a menționat, de asemenea, că până la finalizarea acestor spitale, se va pune un accent deosebit pe informatizare și pe crearea unor structuri care să asigure protecția datelor.
Alexandru Rafila confirma ca implementarea acestor măsuri va fi dificilă, însă Adriana Cotel, Președintele Asociației pentru Informare, Educație și Prevenție în Sănătate, se va ocupa de rezolvarea problemelor actuale. „Este vorba despre schimbarea paradigmei, despre asistența medicală spitalicească și ambulatorie. Facem un efort pentru dotarea cabinetelor de medicină a familiei pentru a realiza servicii medicale. Să existe o altă abordare pentru serviciile ambulatorii de specialitate. Lucrul acesta va scădea presiunea de pe spitale,” a adăugat Rafila.
Ministrul Sanatatii a adus în discuție și un nou ordin care reglementează funcționarea centrelor pentru mari arși. „Inițial, domnul Voiculescu (fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu) a făcut o astfel de chestiune. Eu ordinul acesta l-am făcut exclusiv prin consultarea cu Comisia de specialitate de Chirurgie Plastică și Reconstructivă și a Grupului multidisciplinar de specialiști pentru marii arși,” a explicat Rafila.
Alexandru Rafila spune ca acest ordin a fost în transparență decizională pe parcursul anului trecut și a necesitat numeroase date tehnice și profesionale. Unele dintre ideile conținute de ordinul inițial al lui Voiculescu nu există nicăieri în lume, făcând internarea în România dificilă, în ciuda existenței unor centre bine dotate și cu personal adecvat.
„Cele 3 centre de mari arși, care trebuiau făcute din împrumutul Băncii Mondiale, le-am găsit blocate la Ministerul Sănătății și a trebuit să renegociem cu Banca Mondială pentru a le finanța. În momentul acesta se află în stare avansată de execuție, cel mai avansat fiind cel de la Timișoara,” a concluzionat ministrul Rafila.
Declarațiile ministrului Rafila reflectă o direcție clară și bine conturată pentru îmbunătățirea sistemului medical din România, punând accent pe empatie, comunicare și modernizarea infrastructurii. Este evident că se fac pași importanți pentru a asigura o asistență medicală de calitate, adaptată nevoilor pacienților și familiilor acestora.