X

Sprijinul Oficial de ULTIM MOMENT Anuntat de Simona Bucura-Oprescu pentru Romania, ce Masuri se Iau

Simona Bucura-Oprescu anunta ca ministerul Muncii a organizat joi o conferință națională cu tema „Parteneriate puternice pentru #competențele viitorului”, marcând astfel încheierea Anului European al Competențelor. Evenimentul, parte a proiectului „Împuternicirea adulților prin formarea de competențe în România – #MAESTRO” (Making adults empowered by skills training in Romania – MAESTRO), a reunit reprezentanți din diverse sectoare de activitate, instituții și autorități publice, parteneri sociali, angajatori, furnizori de educație și formare, precum și organizații neguvernamentale.

Simona Bucura-Oprescu confirma ca principalele teme discutate în cadrul conferinței au vizat sprijinirea mediului de afaceri și a indivizilor în dezvoltarea de competențe esențiale în contextul actual, marcat de tripla tranziție (digitală, ecologică și demografică) și de schimbările structurale. De asemenea, s-a subliniat importanța finanțării formării de competențe și a parteneriatelor extinse în domeniul educației și formării, priorități stabilite și în cadrul Anului European al Competențelor.

Pentru a face față acestor provocări, MMSS a elaborat Strategia Națională pentru Formarea Adulților 2024-2027, aprobată la sfârșitul anului trecut. Această strategie, împreună cu partenerii sociali și alți actori relevanți din piața muncii, a dus la adaptarea și modificarea politicii de formare a adulților.

Simona Bucura-Oprescu sustine ca din 2019 ministerul este Coordonator Național pentru implementarea Agendei Europene Reînnoite pentru formarea adulților. Rolul ministerului este de a asigura o legătură eficientă cu ministerele și agențiile implicate în educația și formarea adulților, partenerii sociali, întreprinderile, organizațiile neguvernamentale și organizațiile societății civile, pentru a îmbunătăți coerența între politicile de învățare a adulților și cele socio-economice mai largi.

Proiectul MAESTRO are obiective ambițioase, inclusiv creșterea ratei anuale de participare la învățarea adulților prin intensificarea și îmbunătățirea ofertei de oportunități de învățare formală, non-formală și informală. Totodată, se urmărește intensificarea cooperării între actorii relevanți pentru a spori și include mai mulți adulți în procesele de învățare, creșterea accesului la perfecționare și recalificare, și constituirea unei rețele de furnizori de servicii de informare și consiliere profesională.

Un alt aspect esențial al proiectului este organizarea anuală a unui târg al ofertelor de formare profesională, destinat atât adulților cât și furnizorilor de formare profesională, care doresc să-și prezinte ofertele de cursuri. De asemenea, proiectul prevede actualizarea unui instrument digital pentru evaluarea competențelor deținute și evaluarea competențelor a 200 de adulți slab calificați sau educați.

În concluzie, evenimentul a fost un pas important în consolidarea parteneriatelor și în identificarea soluțiilor pentru dezvoltarea competențelor necesare în viitorul apropiat, reafirmând angajamentul MMSS de a sprijini formarea continuă a adulților în România.

This post was last modified on iun. 21, 2024, 11:22 AM 11:22

Disqus Comments Loading...