Planul de Actiune Oficial de ULTIM MOMENT al Ministrului Educatiei Anuntat Elevilor si Profesorilor Romani

Ministrul Educatiei a anuntat un plan de actiune oficial de ultim moment pentru elevii si profesorii din Romania, iata ce este adus in atentie.

Planul Actiune Oficial ULTIM MOMENT Ministrului Educatiei Anuntat Elevilor Profesorilor Romani

Ministrul Educatiei aduce in imediata atentie a milioane de elevi, profesori si parinti din Romania, un plan de actiune extrem de important, despre care trebuie sa stie in momentul de fata, iar asta pentru ca el vizeaza o strategie nationala prin care statul vrea sa-i invete pe tineri despre schimbarile climatice, una dintre problemele mari cu care se confrunta omenirea.

Ministrul Educatiei detaliaza mai jos cum anume ar trebui sa se desfasoare proiectul in baza caruia planul de actiune va fi implementat la nivel national, iar asta deoarece de implementarea sa corecta depinde si aplicarea in concordanta a actiunilor in baza carora se pot reduce sau opri efectele schimbarilor climatice pentru intreaga planeta.

„Aprobarea Planului de acțiune pentru implementarea „Strategiei naționale privind educația pentru mediu și schimbări climatice 2023-2030” va conduce la obținerea unor rezultate concrete la nivel economic, social, de mediu și cultural, în concordanță cu obiectivele strategice sistemice de educație pentru dezvoltarea durabilă. Scopul planului de acțiune este de a asigura contextul pentru ca elevii să se implice.

Pe perioada de școlarizare, în activități concrete de protecție a mediului, în dezvoltarea de cunoștințe, abilități și atitudini necesare adaptării la schimbările climatice precum și protejării mediului înconjurător. Educația pentru mediu și pentru schimbări climatice reprezintă educația pentru schimbare socială, prin sensibilizarea publicului și acțiuni concrete, în scopul de a crea un viitor sustenabil.

Sunt prevăzute obiective și măsuri care vor fi implementate, progresiv, în următorii ani, cu un orizont de implementare mai larg, până în 2030. În anul școlar 2022-2023 a fost introdus, pentru prima dată, programul „Săptămâna verde”, în acord cu prevederile raportului „Educaţia privind schimbările climatice şi mediul în şcoli sustenabile”, elaborat de către grupul de lucru de la nivelul Administraţiei Prezidenţiale.

Ale „Strategiei naţionale privind educaţia pentru mediu şi schimbări climatice 2023 – 2030”, aprobată prin H.G. nr. 59/2023 şi ale Strategiei naţionale pentru dezvoltarea durabilă a României 2030, aprobată prin H.G. nr. 877/2018, cu modificările şi completările ulterioare. Continuarea derulării programului „Săptămâna verde” constituie o prioritate, precum și introducerea în oferta națională de curriculum la decizia elevului din oferta școlii a unor discipline dedicate educației.

Privind adaptarea la schimbările climatice și protecția mediului. Referitor la instrumentele care pot contribui la educația privind schimbările climatice și mediul, la momentul actual nu există un ecosistem digital extins pentru educație, deci nici pentru educația privind schimbările climatice și mediul. Pe de altă parte, activitățile alternative în aer liber sunt, de cele mai multe ori, derulate în mod voluntar și individual de fiecare profesor care își dorește să aibă astfel de activități cu elevii săi.”