Criza Oficiala de ULTIM MOMENT Adusa de Ministrul Educatiei in Atentia a Milioane de Elevi, Profesori, Parinti

Ministrul Educatiei aduce o criza oficiala de ultim moment in atentia a milioane de elevi, profesori si parinti, ce transmite Ligia Deca romanilor.

Criza Oficiala ULTIM MOMENT Adusa Ministrul Educatiei Atentia Milioane Elevi Profesori Parinti

Ministrul Educatiei aduce in atentia a milioane de elevi, parinti si profesori din Romania, o serie de extrem de serioase probleme care ne afecteaza pe toti, iar asta pentru ca vorbim despre schimbarile climatice, Ligia Deca spunand ca a realizat impreuna cu ministerul Mediului o Strategie nationala in baza careia sa fie invatati elevii cum sa ajute la protejarea mediului inconjurator.

Ministrul Educatiei explica mai jos ceea ce sta la baza acestei strategii nationale, iar asta pentru ca Ligia Deca o vrea implementata in toate scolile din Romania in cursul perioadei urmatoare, astfel incat un numar cat mai mare de elevi sa poata invata cum sa nu inrautateasca situatia actuala cu privire la schimbarile climatice, o problema extrem de dificila.

„Omenirea se confruntă, simultan, cu două crize majore – de mediu și climatică, ambele de o amploare și o urgență fără precedent. Comunitatea științifică a atras în repetate rânduri atenția asupra efectelor devastatoare pe care degradarea mediului înconjurător și schimbările climatice le au asupra vieții și bunăstării oamenilor. La nivel internațional, ONU solicită statelor să declare starea de urgență climatică.

Si să ia măsuri pentru protejarea mediului, prevenirea și combaterea schimbărilor climatice și efectelor lor. Uniunea Europeană recunoaște caracterul urgent al problemelor legate de mediul înconjurător și propune o serie de măsuri, precum cele incluse de Comisia Europeană în pachetul legislativ „Pregătiți pentru 55″. Acesta se referă la obiectivul Uniunii Europene (UE) de a reduce emisiile nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030.

Pachetul propus vizează alinierea legislației UE la obiectivul pentru 2030. Totodată, Rezoluția Consiliului Uniunii Europene privind un Cadru strategic pentru cooperarea europeană în domeniul educației și formării în perspectiva realizării și dezvoltării în continuare a spațiului european al educației 2021-2030, aprobată la 18 februarie 2021, prevede ca prioritate strategică susținerea tranziției „verzi” și a tranziției digitale în și prin educație și formare.

România s-a angajat, la nivel internațional și național, să crească, prin educație, gradul de conștientizare a populației privind schimbările climatice și problemele de mediu. Astfel, conform „Programului Doha pentru 2022-2031”, România se numără printre țările care se angajează să acționeze ferm pentru protejarea mediului și contra schimbărilor climatice prin dezvoltarea şi implementarea de programe de formare la toate nivelurile.

Si să adere la Action for Climate Empowerment ACE (Acțiuni pentru Protejarea Climatului, termen adoptat de Convenția-cadru a Națiunilor Unite privind schimbările climatice). În ultimii ani, în România au fost adoptate o serie de documente strategice sau legislative care abordează specific sau indirect educația pentru protejarea mediului și adaptarea la schimbările climatice, corelând activitățile sectorului respectiv cu domeniul educație.”