Anuntul Oficial de ULTIM MOMENT facut de Alexandru Rafila cu o Masura Importanta pentru Viitorul Romaniei

Alexandru Rafila a facut un anunt oficial de ultim moment cu o masura importanta pentru viitorul Romaniei, ce decizii a luat ministrul Sanatatii.

Anuntul Oficial ULTIM MOMENT facut Alexandru Rafila Masura Importanta Viitorul Romaniei

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a subliniat importanța donării de organe, considerând-o un gest nobil care oferă speranță și șansa la viață pentru cei aflați în așteptarea unui organ salvator. Fără donare nu există transplant, iar informarea publicului despre acest aspect este crucială.

În noaptea de duminică, 23 iunie, la Spitalul Universitar de Urgență Elias, a avut loc o nouă intervenție de prelevare de organe și țesuturi, a treia realizată în acest an în cadrul acestei unități sanitare și a 41-a la nivel național. Această procedură a oferit o șansă la viață pentru șapte pacienți, cărora li s-au transplantat plămâni, ficat, rinichi și cornee, datorită generozității familiei unei paciente decedate, care a consimțit donarea organelor acesteia.

Alexandru Rafila anunta ca ministerul Sănătății, împreună cu Agenția Națională de Transplant, va derula anul acesta o campanie de conștientizare privind donarea de organe și țesuturi. De asemenea, se va implementa noul registru de transplant, care va asigura trasabilitatea și transparența activității de transplant.

Echipa ATI a Spitalului Universitar de Urgență Elias, formată din Dr. Ioana Popescu Garotescu (coordonator intraspitalicesc de transplant), Dr. Andreea Stroi (KDP), Dr. Vulpe Gabrielă (neurolog), și echipa de rezidenți dedicați – Dr. Cristina Rusu, Dr. Matei Neicutescu și Dr. Liviu Butaliu – a făcut posibil ca gestul familiei pacientei de 45 de ani, aflată în moarte cerebrală, să salveze vieți. Datorită efortului și dăruirii acestei echipe, patru pacienți aflați pe listele de așteptare au primit o nouă șansă la viață prin transplanturi de plămân, ficat și rinichi.

Intervențiile de prelevare au fost realizate de echipele chirurgicale ale Spitalului Sfânta Maria, conduse de Dr. Dragoș Chiriță și Dr. Alexandru Martiniuc, și de echipele Institutului Clinic Fundeni, coordonate de Dr. Radu Zamfir, Dr. Gheorghe Potlog (pentru ficat) și Dr. Vlad Olaru (pentru rinichi). Aceste echipe au fost preluate de echipele multidisciplinare din centrele de transplant, incluzând chirurgi, anesteziști, cardiologi, gastroenterologi, nefrologi și medici de laborator, care au continuat munca neîncetată pentru a salva viețile pacienților.

La Spitalul Sfânta Maria, o pacientă critică de 45 de ani a primit o nouă șansă la viață datorită unui transplant de plămân. La Centrul de Transplant Hepatic al Institutului Clinic Fundeni, o pacientă de 35 de ani a supraviețuit datorită unui transplant hepatic cu hemificat drept, realizat cu succes de echipa chirurgicală condusă de Prof. Dr. Vladislav Brașoveanu, alături de echipa ATI coordonată de Conf. Dr. Gabriela Droc și Dr. Sibel Șoarece și Dr. Diana Jelea. Ficatul stâng a fost transplantat unui pacient pediatric de 13 ani la Spitalul Grigore Alexandrescu, suferind de o boală congenitală foarte gravă.

Alexandru Rafila anunta si ca, echipele Centrului de Uronefrologie și Transplant Renal Fundeni au oferit șansa la o viață normală pentru doi pacienți, de 16 și 58 de ani, compatibili cu grefele renale. Intervențiile de transplant renal au fost realizate de echipele de chirurgi coordonate de Dr. Cătălin Baston și Dr. Constantin Gîngu, cu suportul echipei ATI conduse de Dr. Liliana Domnișor. Transplanturile de cornee au fost efectuate la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice București de echipele coordonate de Prof. Marian Burcea, împreună cu Dr. Alina Gheorghe și Dr. Valentin Dinu.

Dedicarea și efortul echipelor medicale, de la donare la transplant, demonstrează că transplantul este o intervenție salvatoare de vieți realizată la cel mai înalt grad de profesionalism și responsabilitate. Mulțumim încă o dată familiei donatorului pentru gestul neprețuit, un gest ce demonstrează că, prin bunătate și iubire, oamenii pot schimba destine și înfăptui minuni pentru semenii lor.