Deciziile Oficiale ale lui Florin Barbu cu Masuri de ULTIM MOMENT ale Ministrului Agriculturii pentru Romania

Florin Barbu a anuntat deciziile oficiale cu masuri de ultim moment puse in aplicare pentru ROmania, iata ce trebuie sa stie oamenii chiar acum.

Deciziile Oficiale Florin Barbu Masuri ULTIM MOMENT Ministrului Agriculturii Romania

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat astăzi un set de măsuri importante menite să protejeze și să susțină fermierii români. Aceste măsuri sunt răspunsul direct la solicitările venite din partea fermierilor și au ca scop principal dezvoltarea agriculturii naționale.

În urma solicitărilor venite din partea fermierilor, Programul Creditul Fermierului a fost prelungit până la 31 decembrie 2024, iar bugetul acestuia a fost majorat cu 646 de milioane de lei. “Fermierii au nevoie de finanțare pentru a-și dezvolta afacerile. Așa cum am promis, continuăm să oferim credite avantajoase cu o dobândă de 1,95% pe an și ROBOR la 3 luni suportat integral de Ministerul Agriculturii prin FGCR”, a declarat ministrul Florin Barbu.

Florin Barbu spune ca până în prezent, aproape 900 de fermieri au contractat credite prin acest program, valoarea totală a acestora depășind 1 miliard de lei. Guvernul a adoptat prelungirea măsurii de interzicere a importurilor din Ucraina, în lipsa licențierii, până la finalul acestui an.

“Continuăm să protejăm producția românească de importurile excesive din Ucraina”, a subliniat ministrul Barbu. În baza acordului existent cu Ucraina, vor fi permise doar importurile pe bază de licență pentru grâu, porumb, semințe de rapiță, semințe de floarea-soarelui, făină și zahăr.

Florin Barbu anunta si o nouă măsură de sprijin a fost lansată pentru modernizarea fermelor, utilizând fonduri europene disponibile în PNDR. Peste 310 milioane de euro vor fi puse la dispoziția fermierilor pentru achiziția de utilaje și mașini agricole prin intermediul sub-măsurii 4.1 din PNDR 2014-2020.

Proiectele pot fi depuse între 25 iunie 2024, ora 9.00 și 24 septembrie 2024, ora 16.00, cu următoarea alocare a bugetului:

  • 198 milioane euro pentru achiziția de utilaje agricole de către fermierii din sectorul vegetal.
  • 61 milioane euro pentru achiziția de mașini și utilaje de către cultivatorii de sfeclă de zahăr.
  • 51,515 milioane euro pentru achiziția de utilaje agricole de către cooperativele fermierilor.

“Suntem alături de fermierii noștri și le oferim soluții pentru a scăpa de leasing-uri și credite, prin achiziționarea de tractoare și utilaje accesând fonduri europene. Modernizăm fermele și creștem producția românească”, a concluzionat ministrul Barbu.