Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, în ziua sărbătorii Sânzienelor, ne amintește cu drag de importanța iei, cămașa tradițională românească, în cultura și tradițiile poporului nostru. Într-o declarație emoționantă, ministrul a evocat amintiri personale și a subliniat semnificația profundă a acestui element vestimentar ancestral.
“Îmi amintesc mereu cu dragoste de străbunica mea, Elisabeta Bucura, care toată viața a purtat doar costumul popular muscelean. A locuit într-o căsuță albă musceleană, în a cărei grădiniță te înviora mirosul de mere și de busuioc. Iar lada de zestre era plină de ii, marame, fote, bete bine îngrijite, pe care le spăla doar cu apă de ploaie și săpun de casă”, a povestit Simona Bucura-Oprescu.
Simona Bucura-Oprescu a evidențiat cum străbunica ei a păstrat și purtat cu mândrie aceste straie tradiționale, care nu erau doar simple haine, ci adevărate simboluri ale identității și continuității culturale. “Erau lucrurile ei cele mai de preț. Le-a purtat frumos, curat și mândru în zile de bucurie și durere, la sărbători sau la ceasuri de cumpănă grea, și a pășit spre marea trecere rânduită oamenilor în aceleași straie strămoșești.”
Ministrul Muncii a subliniat și legătura profundă dintre portul tradițional și sărbătorile românești, menționând cu emoție: “Astăzi, la zi de #sărbătoare veche, a Sânzienelor, zânele frumoase și magice îmbrăcate alb în iile verii, venite din cultura rădăcinilor romane și apoi creștine ale acestui popor, mă gândesc cu drag și bucurie cât de norocoase suntem noi, româncele, putând duce mai departe minunea acestei țesături din fire de borangic, in, cânepă, bumbac sau doar din fire de legende și miracol.”
Simona Bucura-Oprescu a încheiat cu un mesaj de sărbătoare și cu un gest de suflet, împărtășind o fotografie de la botezul fiului ei, Alexandru, unde întreaga familie a purtat cu mândrie costumul popular românesc, specificând că hăinuțele copilului au fost realizate la Marama Musceleană din Câmpulung.
“Vă doresc tuturor zi de sărbătoare binecuvântată, cu sănătate și liniște!” a transmis ministrul Muncii. În această zi specială, ia românească își reafirmă rolul de simbol al identității naționale, purtat cu mândrie și respect de generații întregi de români, unind trecutul cu prezentul și asigurând continuitatea valorilor noastre culturale.
This post was last modified on iun. 24, 2024, 12:07 PM 12:07