Apple Acuzata de Comisia Europeana de Incalcarea Legislatiei DMA

Apple este acuzata in mod oficial de catre Comisia Europeana de incalcarea legislatiei DMA, iata ce au anuntat oficialii de la Bruxelles astazi.

Apple Acuzata Comisia Europeana Incalcarea Legislatiei DMA

Într-o hotărâre preliminară emisă luni, autoritățile de reglementare din cadrul Uniunii Europene au declarat că politicile de „direcționare” ale Apple din App Store încalcă Legea privind Piețele Digitale (DMA), concepută pentru a încuraja concurența. Comisia Europeană a inițiat, de asemenea, o nouă investigație cu privire la suportul Apple pentru piețele alternative iOS din Europa, inclusiv taxa de tehnologie de bază percepută dezvoltatorilor.

Margrethe Vestager, comisarul european pentru concurență, a declarat: „Poziția noastră preliminară este că Apple nu permite pe deplin direcționarea. Direcționarea este esențială pentru a ne asigura că dezvoltatorii de aplicații sunt mai puțin dependenți de magazinele de aplicații ale paznicilor și pentru ca consumatorii să fie conștienți de oferte mai bune.”

Conform DMA, Apple și alți gatekeepers trebuie să permită dezvoltatorilor de aplicații să orienteze gratuit consumatorii către oferte în afara magazinelor lor de aplicații. Apple, împreună cu Alphabet, Amazon, ByteDance, Meta și Microsoft, trebuie să respecte pe deplin regulile până în martie 2024.

Peter Ajemian, purtătorul de cuvânt al Apple, a declarat: „De-a lungul ultimelor luni, Apple a făcut o serie de modificări pentru a se conforma DMA ca răspuns la feedback-ul de la dezvoltatori și de la Comisia Europeană. Toți dezvoltatorii care desfășoară afaceri în UE în App Store au posibilitatea de a utiliza capabilitățile pe care le-am introdus, inclusiv capacitatea de a direcționa utilizatorii de aplicații către web pentru a finaliza achizițiile la un preț foarte competitiv. Vom continua să ascultăm și să ne angajăm cu Comisia Europeană.”

Apple este primul acuzat conform regulilor DMA, după ce autoritatea de concurență a UE a deschis mai multe investigații în martie. În plus, Meta și Google sunt investigate pentru neconformitate. Apple are timp să răspundă la evaluarea preliminară a Comisiei Europene înainte de hotărârea finală, programată pentru martie 2025. Apple ar putea fi amendată cu până la 10% din veniturile sale globale anuale pentru încălcare, ceea ce ar însemna aproximativ 38 miliarde USD pe baza cifrelor de anul trecut. Aceasta crește la 20% pentru încălcările repetate.

Anterior, Apple a fost amendat cu 1,84 miliarde de euro de către autoritățile de reglementare antitrust din UE pentru practicile anti-direcționare ale App Store într-un caz care precede DMA. Amenda a rezultat dintr-un proces din 2020 anunțat după ce Spotify a depus o plângere antitrust.

Comisia Europeană a deschis, de asemenea, noi proceduri privind suportul Apple pentru magazinele alternative de aplicații iOS. Investigația se concentrează pe litigiul Core Technology Fee, pe procesul laborios necesar utilizatorilor pentru a instala piețele terțe și pe cerințele de eligibilitate ale Apple pentru dezvoltatori.

„De asemenea, am deschis o procedură împotriva Apple în legătură cu așa-numita taxă de tehnologie de bază și diverse reguli pentru a permite magazinelor de aplicații ale terților și încărcarea laterală”, a spus Vestager. „Comunitatea dezvoltatorilor și consumatorii sunt dornici să ofere alternative la App Store. Vom investiga pentru a ne asigura că Apple nu subminează aceste eforturi.”

Vineri, Apple a dat vina pe „incertitudinile de reglementare” legate de DMA pentru amânarea lansării caracteristicilor de bază iOS 18 pentru utilizatorii europeni în acest an. Apple a menționat cerințele de interoperabilitate care ar putea submina confidențialitatea utilizatorilor și securitatea datelor.