Avertizarea Oficiala OMS de ULTIM MOMENT privind COVID-19 si Pericolul Ignorat din Nou

OMS a emis o avertizare oficiala de ultim moment privind COVID-19 si pericolul ignorat din nou de catre omenire, iata ce trebuie sa stie oamenii.

Avertizarea Oficiala OMS ULTIM MOMENT COVID-19 Pericolul Ignorat Nou

COVID-19 nu a dispărut, iar Organizația Mondială a Sănătății, OMS, continuă să lucreze neîncetat cu toate țările pentru supravegherea, raportarea și evaluările de risc ale variantelor de COVID-19 aflate în circulație, cum ar fi JN.1, KP.2 și KP.3. Impactul acestor variante rămâne un punct central de interes pentru OMS.

COVID-19 nu prezintă o sezonalitate previzibilă, iar înțelegerea noastră asupra efectelor acute și pe termen lung, cunoscute sub denumirea de Long COVID, este încă limitată. În plus, există puține eforturi concentrate pentru a preveni răspândirea virusului. Deși impactul general al COVID-19 a scăzut, prevenirea infecției rămâne crucială.

OMS recomandă persoanelor din grupurile de risc, care nu au fost vaccinate pentru COVID-19 în ultimele 6-12 luni, să discute cu furnizorii de asistență medicală pentru o doză suplimentară de vaccin. Vaccinurile aprobate împotriva COVID-19 sunt esențiale pentru a reduce riscul de complicații severe.

Datele recente raportate către FluNet arată că pozitivitatea procentuală a testelor PCR SARS-CoV-2 în supravegherea sentinelă a fost de 6,3% în 80 de țări în săptămâna încheiată la 26 mai 2024. Aceasta reprezintă o scădere față de săptămâna precedentă, când pozitivitatea a fost de 7,1% în 87 de țări.

Variantele KP.2 și KP.3, descendențe ale variantei JN.1, continuă să crească în prevalență la nivel global. În săptămâna 21, acestea au reprezentat 22,7% și 22,4% din secvențele analizate, comparativ cu 14,6% și 13,0% în săptămâna 18. JN.1 rămâne cea mai raportată variantă de interes, reprezentând 47,1% din secvențe în săptămâna 21, deși a înregistrat o scădere față de 56,0% în săptămâna 18.

La nivel global, numărul de cazuri noi de COVID-19 a scăzut cu 11% în ultimele 28 de zile, cu peste 129.000 de cazuri noi raportate în perioada 29 aprilie – 26 mai 2024. Noile spitalizări și internări în unități de terapie intensivă (UTI) au scăzut, de asemenea, cu 57% și, respectiv, 38%, cu peste 14.000 și 400 de internări raportate de țările care furnizează constant aceste date.

OMS a publicat recent raportul privind vaccinarea împotriva COVID-19 pentru primul trimestru al anului 2024. La nivel global, 9,8 milioane de persoane au primit o doză de vaccin COVID-19 în 73 de state membre, reprezentând 22% din populația globală. Printre adulții mai în vârstă, 4,9 milioane au primit o doză, corespondent unei rate de absorbție de 0,42% în acest an.

COVID-19 rămâne o preocupare majoră pentru OMS, iar eforturile de supraveghere și prevenire sunt esențiale pentru a controla răspândirea virusului și pentru a proteja sănătatea publică. Organizația Mondială a Sănătății va continua să colaboreze cu țările din întreaga lume pentru a asigura o monitorizare eficientă și pentru a furniza recomandări bazate pe dovezi.