Ordonanta Oficiala de ULTIM MOMENT Anuntata de Stefan-Radu Oprea, ce a Adoptat Guvernul Romaniei

Stefan-Radu Oprea anunta o ordonanta oficiala de ultim moment, pe care Guvernul Romaniei a decis sa o adopte, ce dezvaluie ministrul Economiei.

Ordinanta Oficiala ULTIM MOMENT Anuntata Stefan-Radu Oprea Adoptat Guvernul Romaniei

Stefan-Radu Oprea, ministrul Economiei, anunta ca Guvernul României a adoptat astăzi Ordonanța de Urgență privind modificarea şi completarea Legii minelor nr. 85/2003. Acest act normativ, inițiat de Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (#MEAT), reglementează redeschiderea exploatărilor miniere neenergetice care au fost anterior conservate, închise, ecologizate și monitorizate postînchidere conform unei Hotărâri de Guvern.

Stefan-Radu Oprea spune ca ordonanța introduce și posibilitatea continuării activităților miniere pentru societățile aflate în procedură de insolvență, prin păstrarea licenței în cadrul unui program de reorganizare. De asemenea, se deschide calea pentru dezvoltarea și valorificarea golurilor miniere din saline, care pot fi utilizate în scopuri turistice sau medicale.

Stefan-Radu Oprea aduce in atentie si faptul ca tot astăzi, Guvernul a adoptat Hotărârea de Guvern privind acordarea de granturi în industria prelucrătoare, un demers crucial pentru susținerea creșterii economice și dezvoltarea lanțurilor valorice. Decizia vine în contextul unei cereri mari de fonduri înregistrată în etapa anterioară și a importanței majore a industriei prelucrătoare.

Schema de ajutor de stat își propune să sprijine industria în direcția neutralității climatice, promovând procese industriale noi și tehnologii mai curate. Granturile vor fi acordate pe baza acordurilor de finanțare încheiate de MEAT până la data de 31 decembrie 2026, iar plata ajutorului de stat se va efectua în perioada 2025-2029, în limita bugetului anual alocat schemei.

Bugetul maxim al schemei este echivalentul în lei al sumei de 447 milioane euro, iar bugetul mediu anual maxim este echivalentul în lei al sumei de 149 milioane euro. Se estimează că până la 20 de întreprinderi vor beneficia de acest ajutor de stat.

Stefan-Radu Oprea subliniază că aceste măsuri sunt esențiale pentru revitalizarea sectorului minier și pentru stimularea economiei românești. Redeschiderea minelor neenergetice și sprijinul acordat industriei prelucrătoare sunt pași importanți pentru crearea unui mediu economic sustenabil și inovator.

Astfel, Guvernul își reafirmă angajamentul față de dezvoltarea economică și protecția mediului, demonstrând că modernizarea și sustenabilitatea pot merge mână în mână.