X

Solicitarea Oficiala de ULTIM MOMENT a Ministrului Agriculturii, Facuta in fata UE, pentru Fermierii Romani

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat recent că a solicitat în cadrul Consiliului AgriFish modificarea Regulamentului 2115/2023, pentru a permite fermierilor eligibilitatea cheltuielilor privind achiziția de animale de reproducție în cadrul Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR).

„Este o decizie pe care o așteaptă majoritatea fermierilor europeni care își desfășoară activitatea în zootehnie, având în vedere dificultățile pe care le au de la începutul conflictului din Ucraina,” a declarat Barbu.

Ministrul Agriculturii a subliniat că propunerea a primit sprijinul unei părți importante a colegilor săi miniștri din statele membre, semnalând astfel un pas înainte pentru sectorul agricol european.

Ministrul Agriculturii a solicitat includerea în documentul de sinteză al Președinției Consiliului a principiului de convergență pentru plățile directe acordate fermierilor. „Este obligatoriu să existe un echilibru al plăților acordate celor care produc, pentru a oferi șanse egale de dezvoltare tuturor fermierilor europeni,” a accentuat ministrul.

În altă ordine de idei, sesiunea pentru Modernizarea infrastructurii de irigații – DR 25, lansată în data de 15 martie 2024, rămâne deschisă până la data de 15 iulie 2024. Valoarea proiectelor depuse depășește 490 milioane de euro, iar până la închiderea sesiunii mai sunt disponibile aproximativ 109 milioane de euro, fiind deja depuse 329 proiecte.

De asemenea, sesiunea pentru Înființarea sistemelor de irigații – DR 26 rămâne deschisă până la 15 iulie 2024, cu fonduri disponibile de peste 143 milioane de euro. Valoarea proiectelor depuse în această sesiune se ridică la aproximativ 10,5 milioane de euro.

Modificarea Regulamentului 2115/2023 este esențială pentru fermierii europeni, în special pentru cei din sectorul zootehnic, care se confruntă cu provocări majore din cauza conflictului din Ucraina. Eligibilitatea cheltuielilor pentru achiziția de animale de reproducție ar putea reprezenta o gură de oxigen pentru acești fermieri, contribuind la stabilitatea și dezvoltarea pe termen lung a activităților lor.

În același timp, principiul de convergență pentru plățile directe este crucial pentru asigurarea unui cadru echitabil de dezvoltare agricolă în Uniunea Europeană. Acest principiu ar putea contribui la reducerea disparităților economice dintre fermierii din diferite state membre, asigurând o distribuție mai echilibrată a subvențiilor și fondurilor europene.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, demonstrează un angajament ferm în sprijinirea fermierilor români și europeni, promovând măsuri care să le faciliteze accesul la resurse esențiale și să le asigure un cadru favorabil de dezvoltare.

This post was last modified on iun. 25, 2024, 11:47 PM 23:47

Disqus Comments Loading...