Ministrul Educatiei a facut 3 informari oificiale de ultim moment cu scolile si elevii in prim-plan, primul dintre ele avand in centru crearea unui mediu in care tinerii sa invete in siguranta, prevenirea violentei scolare fiind unul dintre cele mai importante lucruri pe care Ligia Deca ni le aduce in atentie in acest moment.
Ministrul Educatiei vorbeste deasemenea mai jos si despre o campanie a UE vizand concursul TalentOn, la care pot participa tinerii romani, separat fiind oferite informatii inclusiv despre desfasurarea probei la matematica pentru Evaluarea Nationala, un examen foarte important pentru 150.000 de elevi.
“Prevenția este esențială pentru crearea unui mediu școlar mai sigur și mai armonios. Elevii de la Școala Gimnazială Nr. 11 din Buzău, precum și părinții acestora, au participat la o serie de ateliere menite să promoveze relațiile bazate pe respect reciproc și empatie. Prin atelierele interactive „Arborele reușitei” și „ABC-ul bunei-cuviințe”, cei prezenți au putut învăța într-un mod interactiv despre modalitățile de gestionare a conflictelor.
Posibile consecințe emoționale și importanța recunoașterii calităților celor din jur, într-o atmosferă prietenoasă și creativă. Activitățile fac parte din Programul de prevenire a violenței și a infracțiunilor în mediul școlar pentru care Ministerul Educației a alocat în anul școlar 2023-2024 peste 1.400.000 de lei, prin Mecanismul Național de Susținere a Prevenirii Criminalității gestionat de Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate.
În perioada 9 – 14 septembrie 2024 va avea loc la Katowice (desemnat Orașul european al științei 2024) o nouă ediție a concursului TalentOn, Competiția se adresează tinerilor cercetători cu vârste cuprinse între 21 și 35 ani (studenți, doctoranzi, oameni de știință) din țări europene și țări asociate cu Programul Orizont Europa.
Ediția din acest an, organizată de Comisia Europeană sub deviza „Construiește echipa, modelează viitorul”, își propune să încurajeze „mințile tinere și strălucitoare să propună soluții noi și creative la cele mai presante probleme ale lumii”. Costurile legate de transport, cazare și masă vor fi acoperite de Comisia Europeană. Data-limită de înregistrare a participării este 7 iulie 2024.
Joi, 27 iunie, s-a desfășurat a doua probă scrisă (Matematică) din cadrul Evaluării Naționale a absolvenților de clasa a VIII-a (sesiunea 2024). Au fost prezenți 153.013 absolvenți ai clasei a VIII-a (95,1%) din totalul celor 160.467 de înscriși pentru susținerea acestei probe. Au absentat 7.454 de absolvenți (4,9%). Nu s-au înregistrat eliminări din examen. Subiectele și baremele de corectare au fost publicate de către Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, la ora 15:00. Vineri, 28 iunie, va avea loc ultima probă: Limba și literatura maternă.”