Ministrul Apararii a facut un anunt foarte important cu privire la cooperarea oficiala de ultim moment, care a fost in centrul unor discutii pe care Angel Tîlvăr le-a avut cu ambasadorul Israelului in Romania, masurile de cooperare dintre tari fiind importante in contextul razboiului din Fasia Gaza, dar si cel pregatit impotriva Libanului.
Ministrul Apararii, Angel Tîlvăr, anunta prin MApN deasemenea ca Romania a primit inca 3 avioane F-16 Fighting Falcon de la Norvegia, ele ajungand la Baza 71 Aeriana deja, Fortele Aeriene Romane urmand a le folosi pentru protejarea cerului Romaniei, ca parte a misiunilor realizare in cadrul NATO in urmatorii ani.
“Am discutat, astăzi, cu ambasadorul Statului Israel la București, Reuven Azar, despre cooperarea bilaterală și modalitățile de contracarare a provocărilor de securitate la nivel internațional. De asemenea, am vorbit despre proiectele comune de colaborare în domeniul tehnico-militar, în cel al industriei de apărare, precum și despre premisele de consolidare a acestora, cu beneficii pentru ambele țări.
Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziționate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat vineri, 28 iunie, în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” de la Câmpia Turzii. Aeronavele F-16 Fighting Falcon vor intra în dotarea Escadrilei 48 Vânătoare din cadrul Bazei 71 Aeriană. În acest context, ministrul apărări naționale, Angel Tîlvăr, a subliniat că achiziția a încă 32 de aeronave F-16 de la Guvernului Regatului Norvegiei.
Care vor echipa încă două escadrile ale Forțelor Aeriene Române, permite finalizarea primei etape a programului „Avion multirol al Forțelor Aeriene”. „Operaționalizarea următoarelor două escadrile de aeronave F-16, la Câmpia Turzii și Mihail Kogălniceanu, va contribui semnificativ la întărirea securității României și flancului estic al NATO, prin executarea de misiuni de apărare a spațiului aerian național și aliat cu trei escadrile, de pe trei baze aeriene, prin Serviciul de Luptă Permanent de Poliție Aeriană”, a declarat Angel Tîlvăr.
Ministrul apărării naționale a evidențiat, de asemenea, importanța înființării Centrului European de Instruire F-16 de la Fetești, care a sporit semnificativ capacitatea Forțelor Aeriene de a-și pregăti într-un timp mult mai scurt piloții care să opereze aceste aeronave. „Disponibilitatea Țărilor de Jos și a firmei americane Lockheed Martin de a contribui la înființarea și funcționarea unui asemenea Centru de pregătire, unic pe teritoriul european.
A reprezentat o șansă pentru România de a avansa mult mai repede în procesul de operaționalizare a escadrilelor doi și trei de aeronave F-16. Puterea Alianței stă în coeziunea membrilor săi, iar Centrul European F-16 de la Fetești este o dovadă concretă a solidității angajamentului nostru comun pentru pacea și securitatea spațiului euro-atlantic”, a arătat ministrul Tîlvăr.”